fredag 28 april 2017

Zinklagren dippar


Zinklagren har dippat rejält senaste veckorna, framför allt i Shanghai. På tre veckor har lagren för LME+Shanghai gått ner cirka 85 000 ton varav ~67 000 i Shanghai. Det är jävligt mycket på så kort tid. De totala (kända) lagren ligger nu på  ~467 000 ton (LME+Shanghai) vilket innebär ungefär 12 dagars konsumtion och är väldigt lite historiskt sett. Snittet de senaste 25 åren är drygt 40 dagars konsumtion i lager (det inkluderar dock uppskattat dolda lager).

Snacket har ju gått under en period att smältverken har haft ont om koncentrat och inte kunnat få fram så mycket färdig metall som de önskat. Teck skriver bland annat i sin senaste rapport att man uppskattar att cirka 400 000 ton zink inte har kunnat produceras på grund av att det inte har funnits tillräckligt med koncentrat.

Det kan vara så att någon om allokerar metallen, det kan vara så att det börjar spekkas i metallen eller så kan det vara så att det faktiskt börjar bli ont om den och att lagren börjar tömmas i en snabbare takt än tidigare. Om så är fallet har vi en spännande sommar framför oss...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar