torsdag 6 april 2017

Mina zink top 10 1(2)


Nedan kommer en lista på de zink-bolag som jag just nu tror mest på under året. De tre översta är mina största innehav. Resterande är mindre poster.

OBSERVERA att den här listan bygger på att zinket fortsätter sin bullmarket och gärna sticker över $1,50 under året. Jag tror det, många andra tror det men det finns aldrig några garantier. Det är alltså en extrem högrisklista vi pratar om här, med bara en producent (Trevali) och resten prospektörer i olika stadier. Det verkar så enkelt när allting går upp, men råvarumarknaden är brutal när det vänder. Och skulle marknaden vända är de flesta av bolagen till största delen stendöda. Samma sak om det skulle komma någon allmän finanskrasch av något slag.

Dessutom väntar "summer doldrums" runt hörnet och rent historiskt har "sell in may and go away" varit en bra strategi. Eftersom jag tror på zink och tror att det kan dra när som helst och att flera av bolagen också kommer att dra igång borrprogram så kommer jag ändå att ligga runt kanske 60% investerad över sommaren och köpa mer om det sjunker (om allt i övrigt ser bra ut).

De som har följt mig en stund vet att jag är väldigt snabb på säljknappen om jag märker något jag inte gillar och att jag inte inte alltid uppdaterar bloggen när så sker. Det innebär att den här listan kan (eller kommer) att se helt annorlunda ut om några månader.

Med det sagt, här kommer min lista som den ser ut just nu (del 1 av 2):
 1. Vendetta Mining (~0,21 CAD). Det här är min favorit just nu. Bra fyndighet (Pegmont) i ett perfekt område med andra gruvor ger både infrastruktur och flera intressenter. Ledningen har bra erfarenhet och känns trovärdig. Lågt MCAP. Bra bevakning på aktien. De behöver skruva upp fyndigheten från dagens ~5 Mton till det tredubbla. De har säkert redan ytterligare några Mton med redan gjorda borrprogram som inte finns med i den existerande resursen. En uppdaterad resurs och ytterligare borrprogram kommer vilken dag som helst. Jag äger en del, men väntar fortfarande på en kommande finansiering innan jag köper mer.
 2. Trevali Mining (~1,30 CAD). Producent där varje uppgång i zinkpriset direkt syns på sista raden. Har precis i princip dubblat sin produktion genom att köpa upp ett par gruvor av Glencore. Duktiga på gruvor, inte lika duktiga på att vårda sina aktieägare. Tror ändå den här kan gå över 2 dollar under året. De kommer att bli en mid-tier producent och har också fixat till balansräkningen i och med det senaste köpet. Bra omsättning gör det enklare att komma in och ur med större poster. 
 3. Tinka Resources (~0,75 CAD). Före detta favorit, men efter en kraftig uppgång från ~20 cent så har jag bara en mindre (relativt sett) post kvar. Har träffat otroligt bra med sitt pågående borrprogram och har nu tre riggar som borrar på South Ayawilca plus ytterligare en rigg som ska börja borra på Zone 3. Har redan en fungerande fyndighet som kommer att bli ännu bättre.  Finansierade för resten av året. Bra bevakning på aktien. Kan säkert dubblas härifrån med ytterligare bra träffar och stigande zinkpris (men kan också gå åt andra hållet om de skulle börja missa).

2 kommentarer:

 1. Först och främst så känns Zink väldigt starkt!
  Det är i en bullmarket och har varit det sedan början på 2016.

  http://www.kitcometals.com/charts/zinc_historical_large.html

  Se länken: se 5 års grafen där man ser att zinkpriset bottnat och gått in i bullmarket.
  Se 1 års grafen där zinkpriset har högre botten och högre topp hela vägen upp från 0.80 usd/ib sedan 1 år tillbaka. En riktigt stark bullmarket.
  Anledningen är supply crunch dvs zinks utbud sjunkit flera år, se samma länk.
  Lågt utbud ger stark efterfråga och det är en av de säkraste orsaken till en stark och övertygande bullmarket. Det räcker egentligen att zinkpriset stabiliseras över 1.20 usd/ib för att zinkbolag ska trivas. Bullmarknaden bör hålla på 2016-2019 vilket betyder att man kan idag investera i zinkaktier utan att försöka fånga den "fallande kniven" som med guld och guldaktierna de senaste åren. Zink juniorexplorers med bra management, no debt, pengar på kontot och med stora drillprojekt kommer vara de stora vinnarna.
  Köp idag och behåll på lite längre sikt tex 1 år eller till du gör några hundra %. Sen kan du ta hem en större vinst .
  Om vi tar Tinka Resources så är chanserna stora att de har något stort på gång. Man ser det på drillresultaten, på hur exalterad deras CEO är och på att de börjar bli uppmärksammade i media och bland kända investerare. Den nyligen godkända permitteringen på deras stora landområde kommer ge dem möjlighet att utöka deras fyndigheter. Deras 10000-12000 m drillprogram kommer ge aktien en rejäl uppgång fram till hösten då de kommer ut med en ny Utökad resource estimate. Fram till dess kommer spekulerare och investerare att köpa mer än sälja TK aktier. Se på Zinkminern Arizona Mining som var i samma situation som TK i början på förra året. Arizona gick från 0,3 cad till 3,40 ish på ett år. Man vet aldrig hur högt en aktie kommer gå men i en riktig bullmarket köper man på de korta dipparna och håller hårt i sin coreposition. Överraskningarna är på uppsidan inte nedsidan.
  Zinks och Tinkas momentum är starkt trendande uppåt. 2017 blir Tinkas år.
  Nu vet ni vilken min zinkfavorit är��

  P.s många investerare kommer inte att göra några stora pengar på en bullmarket. Anledningen är att de agerar som enbart spekulerare dvs tänker på kort sikt. De tar hem vinster väldig snabbt och väldigt ofta. Man riskerar då att missa de stora uppgångarna.
  Nu tror många Tinka ska ner för att det gått upp mycket och då säljer man av rubbet och sen riskerar man bli lämnad på perrongen. Ha alltid en coreposition och ta inte hem vinster efter 20-30% uppgång dessa juniorer kommer gå upp mycket mer och man kan göra fantastiska vinster om man har tålamod��
  Zinkpriset kommer gå upp mellan 1.5-2 usd/ib närmaste åren enligt John Kaiser vilket är fantastiskt för Tinka och liknande zinkprojekt.  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den "kommentaren"! Tinka har väl redan gått upp 250%-300% i år så fallhöjden finns ju. Med det sagt tror jag ändå att aktien kommer att stå högre när året är slut.

   En strategi (i en bullmarket) som många använder sig av är att sälja av hälften när en aktie gått upp 100%. Det beror naturligtvis på omständigheterna, men då har man säkrat sin investering och har en free ride på resten så att säga. Men var och en blir salig på sin tro...=)

   Radera