måndag 10 april 2017

Mina zink top 10 2(2)


Här kommer del 2 av zink-listan med små juniorer. Jag slängde med några extra som bonus...=) Alla är prospektörer med ofta dålig/usel omsättning. Om du ska köpa så jaga inte aktien utan försök köpa på dippar. Och återigen, extrem högrisk. Canada Zinc och Darnley Bay står för ca ungefär 2.5% vardera av portföljen, resterande ca 1%. Och som sagt, listan kommer säkert att se annorlunda ut om någon eller några månader framåt.
 1. Canada Zinc (~0,33 CAD). Canada Zinc har fyndigheten Akie Cardiac Creek på knappt 30 Mton @ 7-8% zink som på papperet ser ganska ok ut. Man har dessutom ett samarbete med både Teck och Korea Zinc på andra markområden som bolaget har rättigheterna till. Teck har också flera områden i anslutning till Canada Zink så det känns inte helt uteslutet att Teck tar över Canada Zinc förr eller senare. Har precis gjort en finansiering och kommer att dra igång ett borrprogram på Cardiac till sommaren för att utöka fyndigheten.
 2. Darnley Bay (~0,36 CAD). Den som var med under förra råvauboomen för cirka 10 år sedan kanske kommer ihåg zinkbolaget Tamerlane Ventures. Det var extremt hajpat under en period, men tvärdog när råvaruracet tog slut. Deras huvudprojekt var Pine Point som var en gammal gruva bestående av olika fyndigheter. Problemet var/är en kombination av halter, djup och vatten. Några av fyndigheterna har riktigt bra halter, men då ligger de under jord och har problem med inflödet av vatten. Andra fyndigheter har sämre halter, men ska då istället enligt bolaget gå att köra som dagbrott. När jag först såg att Darnley Bay hade köpt den här så dömde jag direkt ut det som ännu ett hopplöst försök att rida på zinkvågen. Men efter att läst på lite så är jag mer osäker, ledningen verkar veta vad de håller på med och de har satt upp en snabb timeline för produktion. De kommer också att dra igång ett borrprogram vilken dag som helst och här kommer de till större delen att borra i redan kända områden = de kommer säkert att kunna rapportera bra träffar. De följs också av Gwen Preston vilket gör att de även har en viss bevakning. Allt sammantaget har gjort att jag har köpt på mig en liten post.
 3. Solitario Exploration (~1,11 CAD). Äger 30% av projektet Bongara i Peru (Milpo äger resten) med totalt cirka 12 Mton malm med bra halter (10-15% ZnEq). Cirka 70% av fyndigheten är sulfid (= utvinningsbart) vilket ger någonstans runt 2,5 Mton kvar till Solitario. Det kanske inte låter så sexigt, men det som är intressant är att de håller på att ta fram en preliminär lönsamhetsstudie (PEA) för projektet. Den ska vara klar under Q2. Om den visar på bra siffror så kan det mycket väl ge en boost åt aktiepriset. Jag hade nog ändå inte köpt den här om inte Otto hade rekat den, eftersom jag tror att kombinationen av liten fyndighet plus att Milpo redan äger 70% gör att sannolikheten för att någon annan köpare ska vara intresserad torde vara ganska liten. Men eftersom Otto har tagit med den i sin portfölj har den fått lite bevakning vilket kan ge en boost om de kommer med en bra PEA. Värt att notera är att Solitario även äger ~10% av Vendetta.
 4. Heron Resources (~0,11 CAD). Lite av ett mysterium eftersom det här är den fyndighet (Woodlawn) som (efter Trevali) är mest framskriden. Siktar på att gå i produktion under 2018.  Man har en bra fyndighet, man har en bra lönsamhetsstudie men inget händer. Det är som att marknaden fortfarande inte riktigt tror på aktien. Värt en liten post i alla fall och den här kan vara värt att hålla lite extra koll på ifall den börjar röra på sig.
 5. Canadian Zinc (~0,22 CAD). Har också ett långt framskridet projekt, Prairie Creek, som man siktar på att ta i produktion så fort som möjligt. Runt 15Mton med bra halter, men gruvan ligger illa till och koncentratet innehåller kvicksilver vilket gör att man inte kommer att få lika bra betalt från smältverken. Värt en liten post tycker jag.
 6. Callinex (~0,29 CAD). Jag hade ju den här tidigare och det gick ju åt skogen då de missade helt med sitt borrprogram. Tyvärr var det på det intressantaste området Pine Bay som ligger i Flin Flon-distriktet. Som det verkar nu kommer de inte att borra här igen förrän i slutet av året. De har dock fortfarande bra med pengar i kassan och många andra intressanta områden och de kommer att dra igång ytterligare borrprogram på flera av dem till sommaren. Jag tycker det är värt en liten chanspost på de här nivåerna.
 7. Foran Mining (~0,325 CAD). Foran har 100% av fyndigheten McIlvenna Bay som totalt har cirka 25 Mton. Man har en kombination av zink och koppar som gör att totalen ser ganska ok ut. Man har också en PEA som ser sådär ut och som också bygger på ganska höga priser på både zink och koppar. Det som är bra är att den här fyndigheten inte ligger så långt från Flin Flon där Hudbay har en existerande anläggning och att Hudbays existerande gruva 777 kommer att ha slut på malm inom några år.  Man har ett pågående borrprogram igång på Bigstone, en annan fyndighet 25 km sydväst om McIlvenna Bay där man har träffat bra tidigare. En bonus är att gruvikonen Pierre Lassonde sitter på en stor post aktier. Värd att hålla ögonen på (samt att äga en skvätt).
 8. Karmin Exploration (~0,52 CAD). Karmin äger 30% av zinkprojektet Aripuanã i Brasilien på cirka 34 Mton vilket ger ungefär 10 Mton till Karmin.  Det är ju mycket mer än Solitario men dels har Solitario en PEA på gång, dels är rapporteringen och uppdateringarna från Karmin under all kritik vilket ger "sådär" vibbar. Värt en chanspost ändå.
 9. Rokmaster Resources (~0,05 CAD). Här har vi återigen en gammal bekant. Den som var med för ~10 år sedan kanske kommer ihåg Roca Mines. Det var ett bolag som höll på med molybden och det gick naturligtvis åt helvete eftersom molypriset gick upp som en sol och ner som en pannkaka. CEO för Roca var John Mirko och till hans heder ska sägas att han i alla fall byggde en fungerande gruva innan allt rasade. Nu har Mirko dykt upp som CEO för Rokmaster. De har projektet Duncan Lake där det har gjorts en hel del arbete historiskt och där både Cominco och Teck har hittat zink tidigare. Målet för Rokmaster är att definiera upp en resurs på över 10 Mton och sedan sätta den i produktion. Om det inte vore för att man visste att Mirko hade gjort samma sak tidigare (fast med moly) så skulle man kanske inte tro så mycket på det, men nu finns det väl i alla fall en liten chans. Minsta posten...=)

2 kommentarer:

 1. Enligt Brent så besökte Joe Callinex nyligen, så de lär ha bevakning på dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Tack, jag tror att både Cook och Coffin har med aktien i sina portföljer men att det var Pine Bay som de trodde mest på.

   Radera