onsdag 23 april 2014

Platinastrejken är över


Resultatet är detta:
  1. Det direkta produktionsbortfallet är runt 650koz för platina och knappt hälften för palladium.
  2. Det blir också ett indirekt produktionsbortfall som blir följden av att det tar tid att starta upp allting igen. Exakt hur stort detta blir är det ingen som vet, men de flesta förståsigpåarna säger ytterligare runt 350koz. Det innebär alltså att totalt produktionsbortfall på runt 1 Moz eller cirka 20% av årsproduktionen.
  3. Sedan är ju också frågan om gruvbolagen verkligen kommer att drar igång all produktion igen. Många gruvor/gruvschakt balanserar på gränsen till lönsamhet och med allt vad det innebär att dra igång dem igen så är ju frågan om bolagen tycker det är värt det/kan räkna hem det ekonomiskt.
  4. Historiskt så har bolagen hållit igång mycket av ekonomiskt tveksam verksamhet på grund av påtryckningar både från regeringen och facken. Med en sådan här total katastrofstrejk så är det inte omöjligt att det öppnar upp möjligheter för bolagen att strukturera om verksamheten och stänga ner olönsamma delar och/eller mekanisera mer.
  5. Ur ett platinaprisperspektiv kanske detta var vad som behövdes för att driva priset uppåt de närmaste åren.
Som jag har skrivit tidigare ligger jag kvar i mina positioner tills vidare. Tror på ett stigande pris för platina framåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar