torsdag 3 april 2014

Platina III


Fortsättning på föregående inlägg.

Disclaimer: Det här är en ren speck på att strejken i Sydafrika kommer att fortsätta en bra stund till vilket är helt omöjligt att veta och kanske inte ens troligt. Tror du inte det, är det bortkastat att läsa resten! =)

Om det nu är ett underskott på platina och det har varit en strejk i 10 veckor som har plockat bort ~10 % av årsproduktionen så kan man fråga sig varför priset inte sticker iväg. Så här ser priskurvan ut för det senaste året. Jag har dragit en röd linje ungefär där strejken börjande (23 januari i år).

 
Som vi ser har inte priset reagerat på strejken överhuvudtaget. Det gick snarare ner när strejken började! Så här ser priset ut för de fem senaste åren:


Som vi ser så toppade priset på $1900 under 2011 och har sedan sakta men säkert fallit tillbaka till dagens dryga $1400 (~$1430 när detta skrivs).

Så oavsett vilka kurvor man tittar på verkar det inte vara något problem med utbudet. Och det är inte det heller. Ännu. Det är först de senaste två åren som det har varit ett underskott och det verkar som att alla överallt har rejäla lager att ta av.

Nyckelfrågan blir då hur stora lager det finns och vem som sitter på dem. Ja, det finns ju olika lager, regeringar har lager, producenter har lager, NYMEX har lager, man kan anta att industrin och biltillverkarna också har lager, men det verkar inte finnas någon som exakt vet hur stora dessa är totalt.

Rick Rule säger att det finns mindre än 12 månaders produktion i lager och han tror ändå på ett platinapris på uppåt $3000 inom några år (i en intervju för ett år sedan).Citigroup tror att det finns tillräckligt med platina för att det ska räcka i 9 månader. Men ingen vet helt säkert. Bloomberg skrev att bolagen som nu är drabbade av strejken tillsammans hade lager som skulle räcka upp till 8 veckor. Amplats säger nu att de har ungefär hälften kvar (215 koz) av sina lager medan Impala säger att de snart måste gå till marknaden för att köpa.

Mycket osäkerhet i marknaden som inte lär minska ju längre strejken pågår.

Och det är också så att vid den senaste strejken som var i höstas så dök priserna också till en början innan de började krypa uppåt efter en 6-7 veckor. Och om vi tittar på den senaste spiken i platinapriset så var det för drygt ett år sedan, i februari 2013 då priset speckades upp till $1736 på grund av att Amplats flaggade för att man skulle lägga ner en del produktion samt oroligheter i Sydafrika och Zimbabwe.

Betänk också följande:
  • Under de senaste fyra åren (2010, 2011, 2012, 2013) så har priset varje år någon gång under året varit över $1700. Allra högst var det som tidigare nämnts 2011 då det toppade på $1900.
  • Lägsta pris under samma tidsperiod var för respektive år: ~$1500, ~$1400, ~$1400 och $1300. 
  • Priset idag är runt ~$1400. Vilket håll känns mest logiskt att det går åt?
  • För att understryka: Det här är ett spel på att gruvstrejken i Sydafrika fortsätter i flera veckor (och gärna månader) till. Men även om det inte blir så borde nedsidan ändå vara ganska begränsad eftersom priset idag fortfarande är ganska lågt. Det vore skillnad om det stod i $1700 eller något men det gör det inte. Så med chans på en fin uppsida med en begränsad nedsida är det en chans jag gärna tar.
I nästa inlägg tittar jag på hur man kan investera i sektorn. Missa inte det! =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar