torsdag 3 april 2014

Platina II


Fortsättning på föregående artikel.

Disclaimer: Det här är en ren speck på att strejken i Sydafrika kommer att fortsätta en bra stund till vilket är helt omöjligt att veta och kanske inte ens troligt. Tror du inte det, är det bortkastat att läsa resten! =)

Platina (och palladium) har ju levt lite i skymundan av guld&silver och marknaden är mycket mindre. Årsproduktionen av platina låg 2013 strax under 6Moz (jämfört med guld som ligger runt 85Moz). Så relativt sett är den väldigt liten.

Sydafrika är överlägset största producent med drygt 70 % av produktionen följt av Ryssland på runt 15 % och Zimbabwe på 6 %. Totalt står de här tre länderna för över 90% av produktionen. Så här ser det ut med ett tjusigt diagram:


När det gäller efterfrågan så står katalysatorer för 35 %, smycken för drygt 30 % och övrigt industri och investeringar (fonder, mynt, tackor) för resten. Ytterligare ett tjusigt diagram får visa det:


Som vi ser ovan överstiger efterfrågan produktionen, men vi ser också att investmentdelen står för 8% och den är lite knepig eftersom en del av den består av fonder som har börjat handla på sig platina (mönstret känns igen från guld).

I alla fall har det varit ett underskott de senaste åren och alla som vet något säger att det kommer att fortsätta kommande år och detta förr eller senare kommer att visa sig i priset.

Vissa (som Rick Rule) tror att det kommer att gå fortare (för ett år sedan trodde han inom två år) och att priset kommer att stiga kraftigare, vissa andra som diverse analyshus tror att det kommer att gå långsammare. Raffinaderibolaget Johnson Matthey, vilket verkar vara det som alla andra lyssnar på, spådde i höstas ett prisintervall för kommande sex månader mellan $1360-$1580.

Men det var naturligtvis innan strejken drog igång. Strejken som har drabbat de tre största producenterna lyfter bort cirka 10 koz per dag. Den har nu pågått i ungefär 10 veckor så det totala produktionsbortfallet ligger någonstans runt 500 koz eller runt 10 % av årsproduktionen.

Så varför har då inte priset på platina stuckit iväg? Ja, det återkommer jag till i nästa inlägg...=)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar