måndag 27 februari 2017

Zinklagren


Det finns två stora lager av zink, det ena är London Metal Exchange (LME) som är störst och som har funnits längst och sedan finns Shanghai Futures Exchange (SHFE). Sedan finns också COMEX men de är så små så de är i sammanhanget ointressanta. Utöver dessa finns också diverse andra lager varav de flesta inte redovisas officiellt. Tittar man på totalen för LME+SHFE de senaste fyra åren så ser den ut så här vid respektive års slut:


I slutet av 2013 var lagren jättestora, över 1 100 000 ton, sedan sjönk de rejält under 2014 för att under slutet av 2014 stå i 775 000 ton vilket var en minskning med ~350 000 ton! Sedan har de sjunkit med cirka 100 000 ton per år efter det för att vid slutet av 2016 stå i ~580 000 ton vilket också är ungefär samma som de står i idag.

Utifrån det kan man säga (skriva) några intressanta saker:
  • Under 2013 stängdes gruvorna Brunswick och Perseverance ned vilket tog bort drygt 300 000 ton från marknaden. Det rimmar ju ganska väl med vad som också försvann från lagren under 2014 (även om det naturligtvis aldrig är så enkelt.)
  • Under 2015 försvann ytterligare 100 000 ton.
  • I slutet av 2015 stängdes Century och Lishen ner vilket tog bort cirka 600 000 ton från marknaden.
  • I slutet av 2015 lade också Glencore cirka 500 000 ton produktion i malpåse. Totalt försvann alltså drygt en miljon ton zink från marknaden.  
  • Ändå sjönk bara lagren med 100 000 ton under 2016! 
Varför sjönk då lagren inte mer? Det finns säkert flera förklaringar till det:
  • Det tog lite tid innan effekterna av Century och Lishen ebbade ut, de sista leveranserna skedde en bit in på 2016.
  • Glencores totala produktion minskade med 350 000 ton (istället för 500 000 ton) eftersom de ökade produktionen i sina andra gruvor.
  • Kina ökade sin produktion.
  • Dolda lager.
Tittar man på hur det har sett ut hittills i år så har inget hänt, lagren rörde sig lite nedåt i början av året bara för att sedan studsa tillbaka och när detta skrivs ligger de efter två månader på samma nivå som vid årsskiftet. Så om det fortsätter i den takten så känns det ju lite småljummet, men det finns ljus vid horisonten. Ett sådant är att många pratar om att Kina har tvingats stänga ner flera av sina zinkgruvor för att man har stora miljöproblem (i just detta fall är det restprodukter som går rakt ut i flodvattnet som sedan används för jordbruket vilket förgiftar grödorna). Ett annat är att det är brist på zinkkoncentrat eftersom smältverkens bearbetningsavgifter (Treatment Charges) har droppat rejält. Korea Zinc har bland annat aviserat att de kommer att minska sin produktion i år med 50 000 ton just på grund av detta. Att både Glencore och Teck säger att det kommer att vara fortsatt underskott på zink framåt väger naturligtvis också tungt.

Under 2014 var det flera månader då det försvann över 50 000 ton från de synliga lagren. LME som är viktigast har idag cirka 380 000 ton zink i lager vilket är historiskt lite. Om det börjar sjunka snabbt så kommer det förr eller senare att blir rejält oroligt i marknaden och zinkpriset kommer att rusa, säkert upp mot 2 dollar per pund på samma sätt som det gjorde för drygt 10 år sedan. Och då kommer de flesta zinkaktier att följa med. Om det sker vid 300 000 ton eller 200 000 ton vet jag inte, men någonstans där kommer det att ske.

Men det kräver också att lagren samarbetar och börjar sjunka i en snabbare takt än vad som hittills varit fallet och det är ju inte alls säkert att det blir så, i alla fall inte i år. Jag tror att det kan bli så, men det är ju en annan femma...:-) Det enda man kan göra är att följa marknaden så noga som möjligt och agera därefter.

7 kommentarer:

  1. Oj vilken kväll , Vilken käftsmäll Moneta åkte på. Vad är det som har hänt och vilken fin uppgång i Tinka,

    SvaraRadera
  2. Idag hände det grejer. Tinka kom med ett riktigt, riktigt bra borrhål 400 m från existerande zon! Man är ju alltid lite orolig när de borrar men här blev det en fullträff!

    Moneta kom med (försenade) resultat från sitt program. Inget att jubla över än så länge, men programmet är stort så jag kan tycka att aktien överreagerade lite.

    SvaraRadera
  3. Idag med facit i hand så va det synd att man sålde Tinka igår. Jag trodde på en rekyl och ett köptillfälle idag, men med en bit över 100% i vinst så ska man väl inte va girig och klaga. Jag vill tacka dig för att du delade med dig av Tinka. Jag läste att Brent coock skulle uttala sig om Moneta idag och att det inte skulle vara något possitivt. Är du också helt ur Moneta nu. Jag har också en fråga om Trevali följer du den längre.






    SvaraRadera
  4. Oj Moneta ner 17% idag igen. Måste ha kommit fram något riktigt dåligt om dem. Eller får dom oförtjänt mycket stryk nu. Nästan så att jag blir lite sugen på att gå in med en liten chanspost igen i fall att det tillfälligt vänder upp igen. Hur resonerar du?

    SvaraRadera
  5. Hej t,

    Det är aldrig fel att ta vinst, toppar prickar man aldrig. Jag har börjat köpa Trevali o kommer att köpa mer om den går ner ytterligare. Moneta har jag inte, kan tycka det är en överreaktion men skäggets ord väger tungt om han har sagt något. Sedan är det viktigt att följa guldpriset också.

    Är bortrest några dagar nu så ingen postning på bloggen.

    SvaraRadera
  6. Hej
    Jag läste att Brent skägget Cook köpt
    zink. Vet du vilken aktie det är han har köpt? Väntar också med spänning på din uppdatering av zink och vilka de nya mindre bolagen du kollar på är.
    "March 12, 2017
    PDAC comments and themes. Buying
    a Canadian zinc explorer and a follow-up of the mid-week purchase of a
    Peruvian zinc explorer. Updates from PDAC from several companies.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skägget har köpt Tinka, det gav garanterat extra drag i aktien. Hans brev är det tyngsta på marknaden. Vilken den andra är vet jag inte (än).

      Yes, tillbaka igen, ska skriva ihop något framåt.

      Radera