söndag 11 maj 2014

Sagan om Jaggans återkomst?

 
Är det någon som kommer ihåg Jaguar Mining? Två operativa gruvor med runt 100 koz guld per år, en före detta operativ gruva som är lagd i malpåse på grund av för dyra kostnader för närvarande samt ett framskridet open pit-projekt med ~3,5 Moz M&I. Totalt har de ~7,5 Moz M&I och ytterligare någon dryg miljon oz i inferred plus ett gäng ytterligare projekt.

Problemet vara "bara" att jaggan satt rejält fast i en skuldfälla som hette duga med lån på över $300 millar samt ett kraschande guldpris. Priset på aktien sjönk som en sten i takt med guldpriset och det blev mer och mer klart att de inte skulle kunna klara av räntebetalningarna.

Så i sent i höstas gjorde ledningen en finanstransaktion i den högre skolan, genomgick en rekonstruktion och omvandlade större delen av lånen till aktier, tog in $50 millar till kassan, gjorde en omvänd split och Voilà, ett helt nytt Jaguar såg dagens ljus. Alla existerande aktieägare torskade alla sina stålar, men Jaguar själva blev ett företag med en helt annan finansiell ställning.

Det har precis dragit igång handeln igen på TSX-V (JAG.v) och det som är intressant är följande:
 • Om vi antar att Jaggan hade 0 i aktiepris innan de gjorde omstruktureringen så hade de ändå över $300 millar i skulder. 
 • Dessa $300 millar (plus lite till) har man konverterat till aktier = någon måste tycka att bolaget minst är/var värt så mycket. 
 • Idag har de en nettoskuld på $5,5 millar. Eftersom aktien handlas runt 70 cent och det finns 111 miljoner aktier ute så ger det ett börsvärde på ~$80 millar. Lägg till nettoskulden och du får ett EV på runt knappt $85 millar.
 • De har som jag skrev två operativa gruvor med totalt M&I. ## Sedan Gurupi. Säg totalt. Jag tror agendan ser ut så här:
  • Se till att så att dagens verksamhet blir lönsam.
  • Sätta sprätt på Gurupi så fort som det går.
  • Sätta sprätt på den sista gruvan.

 • Jag kan inte låta bli att tycka att det känns intressant faktiskt hur jag än vänder och vrider på det. Det finns naturligtvis några aber, nummer ett är att de måste börja göra vinst, men jag tror inte det är så långt kvar faktiskt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar