måndag 13 maj 2013

Om Atna, pumpare och vansinniga ”analyser”


PM-marknaden är fortfarande i brygga och kommer så att fortsätta tills dess att det vänder för guld och silver. Alla bolag drabbas, men vissa drabbas naturligtvis extra hårt, exempelvis juniorer utan kassa eller kassaflöde med värdelösa projekt (typ GBB) eller bolag som har en hög kostnadsprofil. Till de senare hör bolaget Atna Resources som är en guldproducent vilken bland annat har pumpats hårt av svenska GeckoResearch vilka i mars 2012 beskriver Atna som en "Undervalued Producer & Exceptional Growth Story" och sedan kommer med en solskensanalys om hur fantastiskt bra allting är och hur undervärderat Atna är.

I sin "analys" snickrar Gecko på ett guldpris på blygsamma $1800 för 2012, $2000 för 2013 och stegrar sedan med $200 för varje år. När det gäller produktionen så ska den bli $61koz för 2012, 133 koz för 2013!! och sedan fortsätta att öka för all tid och framtid. Cash cost hamnar på ~$780 för 2012, $855 för 2013 och sedan $813 för 2014. Så här ser en tjusig tabell ut för ovan valda siffror:


OK, frågan är ju då hur pass bra detta stämmer överens med verkligheten? En snabb titt på årsredovisningen för 2012 ger oss en viss föraning. Så här ser de verkliga siffrorna för 2012 ut:

 
Utöver det så ser man dessutom att cash cost har ökat de senaste kvartalen och ligger över $1 000 under Q4 2012 vilket är en klart oroväckande trend. Man ser också att bolaget bränner pengar vilket heller inte är något gott tecken.

Inte mycket som stämmer med andra ord. Eller för att vara mer exakt, inget stämmer och problemet är som så många gånger förr att alla siffror pekar åt fel håll. Gecko har haft ett för optimistiskt guldpris, en för optimistisk produktion och en för optimistisk produktionskostnad. En ganska  amatörmässig analys om du frågar mig.
 
Men, men, ok, ok, vi gör alla misstag, Gecko var lite för optimistiska, det här var 2012 när allting såg lite bättre ut, de kanske kommer med en reviderad analys nu när vi vet facit och när PM-marknaderna ser mörkare ut? Närå, istället kommer de med en uppdaterad köprek i mars i år (2013) där man skriver: "We consider Atna to be cheap on all aspects compared to peers" och sedan klistrar in en massa information från företagets egna prognoser.
 
WTF?????????????
 
Jaha, vi vet att Atna är försenade, vi vet att produktionskostnaden accelererar, vi vet att de bränner stålar och förmodligen behöver gå till en totalkraschad marknad för mer pengar. Det känns med andra ord ytterst korkat att påstå att Atna är undervärderat tills vi vet att de får ordning på kostnaderna, vet villkoren för en kommande finansiering och vet åt vilket håll PM-marknaden är på väg.
 
Louie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
 
För övrigt kom Atna idag med siffrorna för Q1 2013 där man bland alla andra "fina" siffror har bränt $13,5 millar (vid ett guldpris på $1 630)  och har kvar ~$6M. Det torde innebära att kassan är i princip tom vilken sekund som helst, att Atna förlorar pengar vid dagens guldpris och att finansieringen kommer att bli en total mardröm.
 
Men jag antar att det fortfarande är ett fantastiskt bolag att investera i?

P. S. Som av en ren händelse har mästerrekaren Scoris lyckats plocka in Atna som ett "kärninnehav" bland sina PM-bolag. Snudd på otroligt hur han lyckats pricka den ena värdelösa aktien efter den andra. D. S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar