tisdag 7 maj 2013

Bolag i brygga

 
Egentligen är det enkelt, övervägande delen av alla prospekteringsbolag utom de allra bästa är i rejäl brygga idag, även vissa högkostnadsproducenter. Problemet är inte bara dagens guld- (eller silver-) pris, problemet är också att marknaden inte vet var det ska sluta. Vad är det som säger att det inte rasar ytterligare några hundra dollar? Nedan i alla fall åsikter om några bolag.

GBB - Har varit i brygga hela tiden. Skrattretande ledning, skrattretande fyndighet, skrattretande aktieägare. Problemet som alla (losers) vägrar att inse är att det finns hur många fyndigheter som helst som är en miljard gånger bättre (har mycket bättre ekonomi) än GBB. Deras PEA visade på ~10% IIR FÖRE SKATT vid $1470 guld. Det finns inte en möjlighet att någon tokjävel i hela världen lägger pengar på något sådant, sedan spelar det ingen roll hur billig aktien är. OM FYNDIGHETEN INTE GÅR ATT GÖRA EKONOMISK så är det skit samma om du kan köpa den för 1 krona. Skiten är VÄRDELÖST! Ledningen SUGER!  Sälj och gå vidare.

Victoria - De kom med ett PM nyligen där de skriver att de inte vill ta in pengar från marknaden i nuvarande läge. Eller något i den stilen. Även om de också skriver att de inte har problem med finansieringen/upplåningen av gruvan i övrigt så undrar man ju ändå om det inte är där skon klämmer. Victoria har ju en feas (större säkerhet än en PEA) på sin fyndighet med en IRR på 24% vid $1325 guld, fan så mycket bättre än GBB med andra ord. Problemet är ändå att det vid dagens guldpris inte är så mycket marginaler att snacka om. Om guldpriset går ner ytterligare och/eller projektet blir dyrare än beräknat (för konstruktion och/eller produktion, något som jag personligen är ganska övertygad om) så lär det vara ganska tight i dagsläget. Min åsikt är att ingen vill finansiera Victoria vid dagens guldpris, skulle du själv våga?

Gold Canyon - Ännu ett totalslaktat bolag. I september 2012 (cirka 8 månader sedan) stod aktien i 2 CAD, när detta skrivs får du den för 28-29 cent. Lite grann Kanada i ett nötskal. Gold Canyon kom med en PEA i mars i år som visade på en IRR på 25% vid $1300 guld (lite bättre än Victoria). Det hjälpte naturligtvis föga i dagens marknad. Samma sak gäller för GCU som för så många andra bolag i dagens läge, PM-priserna måste stabilisera sig på en högre nivå, annars kommer de flesta projekten att läggas i malpåse.

Alder - Det är svårt att få grepp om den här eftersom den är i ett så pass tidigt stadium, man har inte ens börjat borra ännu. Det är inte alls omöjligt att det här kan bli något, men eftersom bolaget befinner sig i ett så pass tidigt skede så pratar vi låååångt fram i tiden. Problemet är också att varje finansiering i form av utspädning i dagsläget fullständigt slaktar antalet aktier eftersom kursen är så nedtryckt. Vilket naturligtvis kommer att begränsa uppsidan den dag det vänder. För vänder gör det, även om det kan ta tid. Som det ser ut är Alder också en blivande kopparfyndighet med guld, silver och lite andra metallkrediter. Vilket nog inte är någon nackdel, en bra kopparfyndighet är alltid intressant, oavsett marknadsläge. Men som sagt, lååång tid kvar här.
 
Lydian - Har som alla andra aktier rasat, om än inte lika mycket. Det här är ju ett av de bästa projekten som finns på papperet och ivrigt påhejat av gruvgurun Brent Cook. Här har vi en IRR på ~28% vid $1200 guld enligt feas. Och då vet vi också att det ska komma en ny feas under 2013 som förmodligen kommer att vara ännu bättre. Det här kommer att bli ett av de bästa projekten som finns så om det är något som kommer att få finansiering så är det detta. Problemet är ändå att om branschen som helhet är iskall så drabbar detta även de bästa bolagen som Lydian.
 
Men make no mistake, vid $1450 guld är hela sektorn i gungning och ett gäng bolag kommer att försvinna inom en överskådlig framtid, inget snack om annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar