fredag 24 maj 2013

Är du smartare än en femteklassare?


Fråga 1: LÅt oSs annta at do harr en pOrttföllj somm har tapat 70-80% i PM-kraschehhshsen. Hor micket måsste denn styga for at do ska hammna po break even?

Svar 1a: Om portföljen har tappat 70% måste den stiga 233% för att ta tillbaka tappet.
Svar 1b: Om portföljen har tappat 80% måste den stiga 400% för att ta tillbaka tappet.


Fråga 2: Hor long tyd tarr dett at kåmma tilbacka po break even omm do biter til "högavkastare" såm jer 5-10% i otdelning ekskluderat eventoela skater?

Svar 2a: Om portföljen har tappat 70% och du får 10% utdelning (som du återinvesterar) så tar det 13 år.
Svar 2b: Om portföljen har tappat 80% och du får 5% utdelning (som du återinvesterar) så tar det 33 år.


Slutsatsen man kan dra av det är att om du satsar dina slantar i extrema högriskaktier och det går åt helvete så är lösningen inte att byta till pensionärsaktier. Jag är ganska övertygad om att en femteklassare inser det. Gör du?

2 kommentarer:

 1. Hehe :) Dock kan man alltid skriva ett blogginlägg när aktien som rasat 70% helt plötsligt stiger 19 ;)

  På tal om det så loggade jag nyss in för att köpa lite Allana för pengarna jag fick då jag dumpade Aurcana strax innan det senaste raset. Tydligen har de fått sitt miljötillstånd. Som vanligt är man dock tvåa så det blev ingen köporder. Kanske får vi en rekyl i början av nästa vecka?

  Vad som stör mig med Kanada är att information läcker som ur ett såll. Hur ska man tolka uppgången som Allana visar idag? Att någon vet nåt som andra inte vet vilket kommer att ge den riktiga rusningen på måndag? Eller tappar den nästan lika mycket när alla ska ta vinst? Se t ex på Aurcana som tappade 7-8% ett par dagar i följd för att sedan tokrasa. Jag ger mig faen på att de som sålde de där dagarna innan det största raset (inkl jag själv, som tur var) satt inne med information som övriga marknaden inte hade tillgång till. Ett annat exempel är ju Goldquest som stack iväg 300% på en dag, för att sedan dra iväg ännu mer.

  Trevlig helg! I morgon väntar vedkapning som iaf har en garanterad avkastning ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, mästerrekaren förnekar sig aldrig!

   Och jag håller med, det är extremt irriterande och en jävla skitbörs, ändå håller man till där.

   Detsamma, vedkapning kan man i alla fall lita på! =)

   Radera