söndag 4 september 2016

Labor Day


Börserna i Kanada (och USA) är stängda imorgon på grund av Labor Day. Historiskt så innebär det att sommarstiltjen på Kanadabörserna är över och att det börjar röra på sig igen. Åt vilket håll vet man ju inte, men eftersom det var så bra drag under våren har många bolag passat på att ta in pengar via emissioner. Det innebär två saker:
  • Det kommer att släppas loss en helvetes massa papper från dessa emissioner under hösten.
  • Det kommer att borras utav själva fan.
Att det kommer ut mycket aktier kan vara negativt om det blir så att guldet börjar gå ner igen, men marknaden är fortsatt väldigt "bullish" så bara inte guldpriset rasar kan vi nog förvänta oss en ganska "het" höst för de bolag som träffar rätt med borren. De flesta bolagen har timat sina borrprogram så att de antingen börjar släppa resultaten från dem under september eller också drar igång borrprogrammen nu för att kunna presentera resultaten senare under hösten.

September och hösten är historiskt en av de absolut bästa perioderna för guld. Det är naturligtvis ingen garanti för att det blir så nu, men som jag har skrivit tidigare så finns det mycket som talar för guldet. Låga räntor, övervärderade börser och orolig omvärld är alla faktorer som är bra för guldet. Fed höjde naturligtvis inte räntan och de flesta messerschmittarna verkar överens om att en höjning kommer tidigast efter presidentvalet vilket i så fall blir december. Dit är det en stund och det hinner hända mycket under den tiden och även om Fed då beslutar sig för att höja räntan är det ändå inte säkert att det påverkar guldpriset.

Jag tycker alltså fortfarande att förutsättningarna för ett högre guldpris är bättre än för ett lägre och tror fortfarande på en bra höst får både guld och guldaktier (och även silver naturligtvis).

För mina innehav så har det varit lite darrigt än så länge. När det gäller Moneta så lanserade ju de en finansiering och då kan allting hända. Folk säljer av alla möjliga anledningar - för att trycka ner priset för att kunna omfinansiera till ett lägre pris eller för att få loss pengar till själva finansieringen (där man ju också får med en wurre). Men finansieringen ska stänga senast den 7 september, så det borde vara slut på säljtrycket nu kan jag tycka.

När det gäller Santacruz så kom de med sin Q2-rapport i veckan. Inget man skriver hem till mamma om direkt, men man ska ha klart för sig två saker här:
  • Det ena är att de från och med nu (Q3) kommer att ha helt ohedgad produktion = får full hävstång på silverpriset.
  • Det andra är att de kommer att installera en ny kvarn på Veta Grande med en kapacitet på 1250 tpd och att de siktar på en total produktion på 1500 tpd vid slutet av 2017.  Det skulle ju i så fall innebära en total årsproduktion på cirka 4 Moz (mycket grovt räknat). 
Nu är det ju en stund dit men bara Santacruz någorlunda håller vad de lovar (och silverpriset inte kraschar) så kommer vi någonstans under resans gång att se en rejäl omvärdering av bolaget.

Försiktigt optimistisk.

Lanserar ytterligare ett bolag till portföljen imorgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar