söndag 28 augusti 2016

Santacruz Silver

 
Utvecklingen för Santacruz Silver i år.

Santacruz Silver är ett silverbolag noterat på Venture-börsen i Kanada med symbolen SCZ-V. Det är en producent med en producerande gruva, en gruva som är under uppstart samt ytterligare två projekt i bagaget där det ena har en mycket bra PEA.

När detta skrivs står aktien i 49 cent och bolaget har ett MCAP på ~$C75M. Som med nästan alla andra PM-aktier har SCZ haft ett otroligt bra år sedan årsskiftet, men man ser också att den sedan april mest har gått sidledes med mindre upp- och nedgångar. Det gör att jag tycker att det är ett OK ingångsvärde på den här nivån.

Eftersom det här är en producent (till skillnad från Moneta) så är nedsidan som jag ser det även här begränsad (i relativa termer, nu pratar vi gruvbolag här och då kan allt hända). Men om silvret skulle dyka, om något händer med den producerande gruvan eller om något går fel med den gruvan man håller på att starta upp så kommer aktien naturligtvis att gå ner. Men så är det ju för mindre bolag i gruvbranschen, stor hävstång men också stor risk.

Tidigare har man haft problem med nästan allt som man kan ha problem med, hårt skuldsatta, hedgad produktion, hög produktionskostnad och lågt silverpris plus som grädde på moset problem med en brusten gruvdamm. Det mesta av det är nu löst:
  • En finansiering i somras fixade till balansräkningen och den hedgade produktionen.
  • Man har en producerande gruva – Rosario – som nu börjar generera pengar, eftersom man har fått ordning på kostnaderna – AISC på runt U$14/oz. Man siktar på att producera runt 1,1 Moz från den i år.
  • Man håller på att dra igång ytterligare en gruva - Veta Grande som enligt CEO Arturo Préstamo ska producera runt 1,6 Moz i år. Eftersom man har en 60/40 deal på den gruvan innebär det att knappt 1 Moz (netto) går till Santacruz. Total produktion blir alltså lite drygt 2 Moz. I år. 
Nästa år kommer det att bli hela andra siffror eftersom man då kommer att kunna köra Veta Grande för full hela året plus dessutom kunna skeppa malm från Veta Grande till Rosario som inte kör på full kapacitet idag. Nu har Santacruz inte släppt några siffor men gissningsvis innebär det att de under 2017 borde kunna producera över 3 Moz (netto) utan problem.

Om vi då jämför med ett bolag som Great Panther som kommer att producera runt 3 Moz i år och har ett MCAP på runt C$ 280M så känns det ju som att det finns utrymme uppåt för Santacruz.

Sedan har Santacruz också projektet San Felipe där man har en PEA med en årlig produktion på 3,2 Moz, ett NPV5 på U$ 61M och ett IRR på 38%. Efter skatt. Förvisso vid ett lite högre silverpris än idag, men ändå.

Utöver det äger man stora områden för ytterligare exploatering och det är ingen hemlighet att Endeavour Silver, som ju har ett antal gruvor och områden som gränsar till Santacruz, också har deklarerat att man vill växa i regionen.

Allt detta sammantaget gör att jag tror att Santacruz kommer att börja röra sig uppåt igen under hösten (så länge som silverpriset samarbetar).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar