tisdag 10 november 2015

Råvarukoman


Det är riktig härdsmälta över hela linjen nu när det gäller råvarorna. Guldet pendlar runt 1100 dollar vilket inte gör någon direkt lycklig. Oljan fortsätter att harva runt 50 dollar vilket innebär koma för större delen av sektorn. Min "favorit" zink handlas när detta skrivs runt 71 cent vilket är det lägsta på evigheter (eller i alla fall sedan 2009, se diagram nedan).


Lägg till detta att tax-loss-selling i Kanada närmar sig med stormsteg och det kunde se bättre ut för att uttrycka det milt. Det rimliga vore kanske därför att sälja av allting, sätta sig med en paraplydrink i handen och vänta på bättre tider, men det svänger som bekant fort i hockey och eftersom allt är så enormt nedpressat behövs det inte mycket för att det ska svänga tillbaka uppåt.

Miljonfrågan är som vanligt när och mitt bästa tips nu är att det kommer att börja röra på sig i det vanliga januari-rallyt. Det brukar ju innebära att allting drar och eftersom det har varit bra segt i det mesta nu så verkar det ju inte osannolikt att det kommer att hända igen. Specifikt för zink så innebär januari att Lisheen har stängt ner, att Century definitivt stänger ner och att effekterna av Glencores neddragningar borde märkas än mer. Rent psykologiskt borde detta ge effekt på marknaden och om vi dessutom kan få lite hjälp av att lagren sjunker ordentligt någon månad så var det väl då själva fan om det inte ska röra på sig lite.

Om vi tittar på PM, GDXJ och TSX-V så har vi nu haft en nedgång i nästan 5 år eller sedan våren 2011. Det är lång tid och förr eller senare vänder det. När, vad eller var vet jag inte, det enda jag vet är att det inte kan dröja hur länge som helst. Och jag är envis...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar