tisdag 17 november 2015

Zink och Trevali uppdatering


Jag tänkte ju ta en liten paus från bloggandet men eftersom Trevali kom med sin Q3-rapport idag så gör jag en kort kommentar om den och zinkpriset.

Zinkpriset har verkligen kraschat senaste tiden (som alla andra råvaror) och detta har satt extra press på Trevali som har rasat från 66 cent till dagens ~38 cent. Och jag min idiot har hängt med hela tiden. Tills idag då jag sålde av större delen av innehavet mellan 38-40 cent. Så från att ha haft en kanonvinst så blev det typ en tummetott kvar. Det speglar mitt år lite då jag har hamnat snett i nästan allt jag har gått in i vilket känns förbannat irriterande för att vara ärlig.

Den största anledningen till att jag dumpade Trevali idag var att jag inte gillade deras burn rate. I övrigt ser det ganska bra ut. Santander (gruvan i Peru) går bra och de pressar kostnaderna hela tiden. Uppstarten av Caribou (gruvan i Kanada) går också i stora drag bra och de ligger före schemat.

Så vad är då problemet? Jo, det ena är naturligtvis att vid dagens zinkpris så blöder Trevali hur man än vänder och vrider på det. Det är inte och kommer aldrig att vara en lågkostnadsproducent. Det andra problemet vilket tog mig lite på sängen är att man har bränt REJÄLT med stålar under tredje kvartalet.

I förra kvartalet hade man ~$25M i kassan, detta kvartal ~$8M. Man har alltså gjort av med ~$17M på ett kvartal. Nu har det mesta av det gått till uppstarten av Caribou och man säger att det mesta är gjort där plus att man har fått in några millar på ett par PP-emissioner, men dels så går det alltid åt mer pengar än man tror för uppstarter, dels så litar jag aldrig på vad gruvbolagsfolk säger. Det låga zinkpriset gör inte saken bättre. Jag tror med andra ord att det kommer ytterligare en större utspädning inom någon eller några månader och det finns risk för att den då kommer att ske på väldigt långa nivåer, något som jag klarar mig utan.

Jag biter alltså i det sura äpplet och räddar det som räddas kan så får vi se vad som händer framåt. Jag har kvar lite Trevali plus lite annat löst zink men större delen har jag skiftat ut och istället köpt guldaktier för nämligen Endeavour, B2Gold, Teranga och Integra. Säkert fel med den fingertoppskänsla jag helt saknar för närvarande. Sedan har jag en del cash också om det nu skulle dyka upp extra bra köptillfällen under december.

Så, nu tar jag paus för att pyssla med lite andra saker. Räknar med att vara åter framåt Jul. Hörs igen då.

2 kommentarer:

 1. Hej

  Saknar din blogg. Vad tror du om B2gold nu, vad hände i fredags, gick ner mycket till en stor omsättning. Hur ser framtiden för B2gold ut tror du?

  En annan fråga är om uran. Hur ser du på Forum och nexgen och kivalliq nu. Riktigt kvaddade aktier som gått upp en del den senaste tiden. Jag såg att till och med superrekaren Scoris Zadarventures gått upp med 450% från en riktig skräpnivå. Några hundra % till och sen är den tillbaka på nivån då superrekaren sa den var köpvärd hehe. Men vad tror du att detta beror på? är det någon som försöker manupulera kurserna uppåt i små uranaktier. eller är det bara en tillfällig uppgång som inte beror på någonting eller tror du att uransektorn över lag kommer börja att röra sig uppåt snart?? Ps. Jag trodde att uran var värdelöst när oljan är billig..Hoppas att snart se dig tillbaka igen..

  SvaraRadera
 2. Hej lovenature!

  Jag ber om ursäkt för ett sent svar, men dels jag har haft lite ledigt, dels (som vanligt) tagit på mig för mycket jobb...:/

  I alla fall så känns det jävligt darrigt nu därute och jag har inga bra svar på dina frågor.

  B2Gold blev ju straffade för att man missade produktionsmålet för 2015 OCH sänkte prognosen för 2016 med 70 koz (från 600->530 koz). Jag tror det värsta är gjort där, men ska man gå in lär man ha en horisont på säg 2-3 år eller något sådant.

  Detsamma gäller uranet, det kommer, men det kan ta tid, flera år säkert, så köper man så gäller det ha is i magen. Sedan kan det naturligtvis gå fortare, men sådant vet man ju aldrig.

  Utan att vara ett skit påläst känns kanske NexGen mest intressant, en av få aktier som gick bra under fjolåret. Men läs på allt du kan först, köp i omgångar och bered dig på en svängig resa.

  Zadar har väl inte så bra omsättning om jag kommer ihåg rätt, men om du vill ha en jävligt stark krydda kan ju det vara ett alternativ...=)

  Lithium spås ju annars av många vara det som gäller 2016. Jag har inte hunnit kolla något där än.

  SvaraRadera