onsdag 14 oktober 2015

Bly och Trevali

 

Kollade lite på lagren för bly. De ligger på drygt 150 000 ton vilket är det lägsta på 5 år (ungefär) och lagren har sjunkit ganska snabbt sedan slutet av juli. Samtidigt harvar priset på runt 80 cent vilket också är lågt tittat på de senaste 5 åren. Tittar vi framåt så vet vi följande:
  • Även om Century och Lisheen till största delen producerar zink så har de även en liten del bly, cirka 40 000 ton tillsammans.
  • Glencore aviserade ju att man ska dra ner sin produktion av bly med 100 000 ton från och med årsskiftet.
140 000 ton försvinner alltså från en marknad där de synliga lagren är 150 000 ton samtidigt som bly har haft en sjunkande trend sedan 2011 då lagren var ~400 000 ton.

Nu finns det naturligtvis dolda lager, men dessa borde inte realiseras vid dagens pris. Blypriset borde med andra ord gå upp. För bolag som Trevali är det bäst om båda metallerna stiger, näst bäst om zink stiger och minst bra om bly stiger. Men allt som stiger är bra. Och stiger blypriset så  är det ju inte osannolikt att det även påverkar sentimentet för zink (allt annat lika).

Nu finns det naturligtvis alla möjliga fallgropar. Det gäller att hålla stenkoll på lagren för zink och bly så att det inte kommer någon obehaglig överraskning som i somras. Kina får inte gå överstyr för mycket. Plus de "normala" svarta svanarna. Men så länge som det inte händer något negativt där så ligger jag kvar. Det borde finnas mer uppsida. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar