måndag 28 september 2015

Zink och Trevali

  

Zink har ju som det mesta annat gått uselt under sommaren och som grädde på moset började dessutom lagren stiga kraftigt under augusti. På drygt en månad steg de med 176 000 ton vilket inte har skett på evigheter. Detta skruvade tillbaka klockan några månader och satte naturligtvis extra press på zinkpriset som när detta skrivs ligger på cirka 72 cent per pund.

Så lågt har det inte varit på många år och det stämmer ju ganska illa med det ”kommande zinkunderskottet” som det ju har pratats om så mycket senaste året (eller åren). Det här har naturligtvis satt ytterligare press på zinkbolagen och exempelvis Trevali som i början av maj handlades över 1,20 CAD handlas nu runt 40 cent, ett ras som heter duga!
  • Den första anledningen till att zink och andra råvaror började dyka var naturligtvis oron för att Kina håller på att sakta ner.
  • Den andra anledningen till att just zink fick sig en extra smäll var att Glencore helt plötsligt aviserade att man skulle realisera delar av sina lager för att piffa upp balansräkningen lite.
Det var ingen nyhet att Glencore satt på stora lager, att de däremot skulle sälja av en del av dem just nu tog nog många på sängen.

Summa summarum befinner vi oss i alla fall nu i den situationen att lagren befinner sig på samma nivå som i februari och ingen vet hur mycket mer Glencore kommer att sälja av innan de är klara. Samtidigt kan ju undertecknad tycka att Trevali har rasat omotiverat mycket, men det har jag å andra sidan tyckt förut också med blandat resultat…

Men förr eller senare kommer Glencore att sluta sälja och vi börjar också närma oss den tidpunkt då Century och Lishen stängs ner och ~50 000 ton per månad ”försvinner” från marknaden. Detta borde märkas, allt annat vore konstigt.

Det skulle därför inte förvåna om det blir ett zink-race under början/första halvan av nästa år. Miljonfrågan är ju då när man ska köpa. Personligen tror jag att det är ett bra köpläge i Trevali nu. Den kan absolut gå lägre och det är lite svårt att veta hur aktien kommer att reagera när tax-loss selling drar igång under december. Men 40 cent känns förbannat billigt och som jag ser det borde den stå betydligt högre inom ett halvår.

Jag har tagit position i aktien (igen), men eftersom jag har känts ganska kall under en period är det än så länge en mindre post. Jag kommer att följa zink-marknaden efter bästa förmåga men också behålla lite torrt krut kvar till slutet av året för att se hur aktien reagerar då.

Men jag tror fortfarande långsiktigt på zink och tycker att Trevali är värt en chansning vid nuvarande pris.

Edit: Nuvarande pris verkar vara 30 cent istället för 40 cent. Helt otroligt...

Edit II: OK, lyfte in ett gäng till här på 33 cent. Det får bära eller...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar