fredag 8 maj 2015

Kina och zink

 

Jag följer naturligtvis lagren av zink efter bästa förmåga. Dels så har vi LME som är de största och ”klassiska” lagren, de som de flesta refererar till och de som också till stor del styr hur marknaden reagerar. LME-lagren av zink har ju gått ner i princip konstant under en ganska lång period nu.

Men eftersom Kina är en så stor spelare så är det också viktigt att man följer lagren i Shanghai. De är inte lika stora men de är tillräckligt stora för att stå för en betydande del av det totala utbudet.

Just den här veckan steg lagren i Shanghai med nästan 30 000 ton vilket är väldigt mycket på en vecka och det mesta på flera år. Det gjorde att det totala utbudet (LME+Shanghai) steg den här veckan. Det har det gjort förut också, så än är det ingen ko på isen, men om det fortsätter på det sättet kommer nog zinkracet att lugna ner sig lite.

Exakt hur man ska tolka att lagren i Shanghai steg på pass kraftigt vet jag inte. Det finns ju vissa analyshus som menar på att det finns ett överutbud av zink i Kina, att det finns tullager plus stora dolda lager och att det dessutom finns en massa smågruvor i Kina som är redo att dra igång på en femöring så fort zinkpriset stiger.

Just det sistnämnda är jag lite tveksam till, men att det finns stora tullager plus dolda lager i Kina är jag däremot ganska övertygad om. En gissning är ju då att de här lagren ”vaknar till liv” när priserna börjar stiga eftersom det är lätt att realisera dem.

Sedan är ju frågan hur länge det kan hålla på så, den stora utbudschocken kommer ju först under senhösten, det är då vi på allvar får se vad som finns i dolda lager. Men ett scenario är att zinkpriset hittar en balans någonstans mellan 1,0 – 1,10 dollar eller något sådant, så fort priset går upp lite så ökar utbudet och så fort det går ner så sjunker utbudet.

Skulle det sedan under hösten visa sig att lagren totalt sett börjar sjunka trots högre priser, ja då blir det en annan femma…

Men allt är naturligtvis väldigt lösa spekulationer från min sida, det enda man kan göra är att följa marknaden så noga som möjligt och agera därefter. 

Trevlig helg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar