måndag 9 mars 2015

Gold Canyon Resources - Reality check

 

Såg att Gecko Research hade hittat ett nytt fantastiskt undervärderat bolag efter totalhaveriet med Gulfslope Energy (som de inte verkar ha gett upp utan fortfarande försöker tala om för allt och alla hur bra det ser ut, har de talat om hur mycket utestående aktier bolaget har förresten).

Gold Canyon Resources ”Ripe for a take-over” som Gecko så blygsamt skriver på sin hemsida. Sedan kommer det vanliga pumpardravlet om hur stor och bra fyndigheten är, hur billigt det kommer att vara att framställa guldet, hur många stora institutioner som har köpt och så vidare och så vidare. Sedan avslutar de med att 2015 kommer att vara uppköpens år och vad kan passa bättre än Gold Canyon som är så fantastiskt!!??

Jag gillar verkligen inte det tänket överhuvudtaget (vilket kanske inte kommer som någon överraskning eftersom jag alltid har tyckt att Gecko suger).

Det finns så sjukt många bra producenter som är nedtryckta i skorna idag och som kommer att dra som kanoner om guldet börjar röra på sig. De har anpassat sin kostnadsbild till dagens guldpris vilket innebär att risken med dessa är relativt liten (för att vara gruvor är väl bäst att tillägga). Man vet ungefär vad de kommer att producera och vad det kommer att kosta. Sticker guldet är det bara att ta fram räknestickan så inser man att många av dem direkt kommer tjäna rejält med pengar.

Varför då ta risken med att lägga in sina surt förvärvade slantar i en junior med hög risk och dålig omsättning där det kanske inte kommer att hända ett skit på evigheter och där det finns stor risk att det aldrig kommer att hända något överhuvudtaget? Att köpa ett bolag utifrån tesen att det ska bli uppköpt fungerar en gång på miljonen typ. Dessutom vill jag minnas att Gold Canyons fyndighet ligger under delar av en sjö som man måste dämma av och tömma. Det går säkert, men det känns inte som det enklaste projektet att sätta tänderna i om man så säger.

Köp en skvätt Gold Canyon om du vill (det är ett bra projekt, det är inte det som är poängen), men ha då väldigt klart för dig att det kan ta en bra stund innan det händer något och det är långt ifrån säkert att det någonsin kommer att göra det.

3 kommentarer:

 1. Har Du nån uppfattning om hur många % av guldproduktionen som är lönsam runt $1200?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En intressant fråga Tore. Tittar på man de olika begreppen som står till buds så är det väl "cash cost" snarare än total cash cost eller AISC som avgör när dom BÖRJAR fundera på att stänga ned. Dvs gruvorna tenderar överleva längre än önskvärt på "optionsvärdet att metallen ska stiga".

   Samtidigt är det nog många som kör sina bästa lättillgängliga malm och det försämrar det som är kvar och så fort man står inför att göra en större investering (t.ex pre strip) för att komma vidare så uppstår möjlig kapitalbrist. Samma sak vid nya gruvor. Jag vet att vi båda följer (och just nu båda troligen äger) vad jag uppfattar som kvalitetsprojektet Victoria Gold men dagens priser stryper ännu mer nya projekt än investeringar i gamla dito.

   Ett enklare sätt att titta på din fråga är prognoser över framtida guld produktion i världen och jag har för mig att jag sett prognoser om att det är en supertanker som tar tid att stoppa. Jag har för mig att jag såg för första gången väntat fallande produktion 2018.

   Men guld är ju inte allt, det finns ju som bloggaren varit inne på andra metaller såsom zink.

   Radera
 2. Hej Tore,

  Jag tror som OB, många highgradar och drar ner vad de kan på investeringar och underhåll, många kör säkert också med förlust för att de inte har något val. Sedan tror jag Goldcorp sa att man når Peak Gold under året, men det lär inte vara så stor skillnad närmaste åren.

  Kolla den här hos dave1 också:
  http://guldaktier.se/2015/03/09/golvet-som-gradvis-ror-sig-uppat/

  SvaraRadera