fredag 31 oktober 2014

Market musings


Pacific Ethanol
Som jag skrev igår gick jag ur omgående och var väldigt nöjd med att komma ur runt 11,6-11,7 någonting. Det gjorde att jag ändå totalt sätt kunde boka in lite vinst på hela specken vilket i slutändan är det som räknas. Med det sagt blev det inte alls som jag hade hoppats. Resultatet var om inte dåligt så i alla fall inte alls i närheten av vad jag hade tänkt mig och aktien dök mycket riktigt ordentligt och var nere mer än 15% när något hände och aktien började vända uppåt igen. Varför vände aktien uppåt igen då? Jo, telefonkonferensen som Pacific gjorde var (som vanligt) väldigt bra. Framför allt var det några saker som gjorde att aktien började sticka igen (kom ihåg att den har fallit från $24 ner till ~$11-12).
  • Både Pacific och Green Plain tror på stigande etanolpriser och bättre marginaler framåt.
  • Pacific var inte främmande för att vare sig att köpa tillbaka aktier eller att ge utdelning framåt. Man har pengarna så det är inte omöjligt.
  • Man genomför just nu ganska stora investeringar ($16M)  i fabrikerna för att öka lönsamheten vilket man räknar med ska ge bättre marginaler på flera cent per gallon.
  • Pacific sa också att man hade bra marginaler även vid ett oljepris på $80 och att det behövde sjunka mycket lägre innan det skulle bli några problem. Samt igen då att man trodde på bättre marginaler framåt.
Allt detta sammantaget satte rejäl fart på aktiepriset och aktien slutade i princip oförändrad för dagen på runt $12.70 efter att ha varit nere under $10,50! Snacka om svängningar!

Mot detta ska man då ställa det faktum att resultatet bevisligen inte var mycket att hänga i julgranen, att marginalerna trots alla de fina orden sjönk ordentligt under kvartalet, att inget vet vad som händer med oljepriset, att branschen är enormt svängig och så vidare.

En snabb extrapolering baserad på bara det sista kvartalet visar att just nu är faktiskt Green Plain billigare ur ett rent PE-perspektiv men ingen av aktierna ser fantastisk ut, åtminstone inte i min värld. Men det beror ju helt på, om det bli så att etanolpriset går upp och marginalerna ökar så ändras ju det, men det var just det också. Jag är inte helt övertygad och väljer att ligga ur tills vidare. 

Guld (och silver) 
PM-metallerna fortsätter sin kräftgång. När vänder det? Ingen aning, inget jag ser i närtid i alla fall och för mig är den marknaden iskall för närvarande.

Uran
Uranbolagen har haft det ganska svettigt sedan rallyt förra vintern, alla "vet" att det kommer att  vända, miljonfrågan är bara när. Om man ska gå efter vad Dundee säger finns det ett överutbud av uran som kommer att räcka till 2017. Dit är det ju en stund, men det lär ju komma rallyn innan dess. Personligen är jag för otålig för att ligga i en aktie som är stendöd eller går ner så länge, men för den som inte har några problem med det kan det ju vara ett alternativ. Och som sagt, det kommer säkert fake-rallyn innan, men det är ju helt omöjligt att veta när.

Platina och Zink
Om det är något jag tror på hyfsat i närtid (1-2 år) så är det Platina och Zink. Platina har verkligen gått uselt sedan strejken i våras vilket innebär att bolagen har gått samma väg. Men faktum kvarstår, efterfrågan överstiger utbud och förr eller senare börjar lagren ovan jord att sina.

Bland basmetallerna verkar de flesta vara överens om att Zink är metallen som har bäst fundamentala förutsättningar framåt. Jag tror både Platina och Zink är de mest intressanta metallerna i någorlunda närtid och att de kommer att dra innan uran gör det. Det innebär inte att de kommer att göra det imorgon men förhoppningsvis under nästa år i alla fall. Har börjat sondera terrängen lite, men har ingen brådska. Lär återkomma i ämnet.   

TSX-Venture
Kanadabörserna går allt annat än bra och TSX-V är nere på 771 punkter vilket börjar närma sig All Time Low vilket sattes i december 2008 då index under en kort tid gick under 700 punkter. Men dagens nivå är den lägsta på nästan 6 år. Man undrar när det ska vända? 

Tax loss season...
...börjar närma sig så att börja bottenfiska i aktier som har gått dåligt i år är kanske ingen lysande idé den närmaste tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar