måndag 20 oktober 2014

Etanol - Back in action


Jag har gått in i etanol igen och närmare bestämt i den gamla trotjänaren Pacific Ethanol. Etanolbolagen har (som de flesta andra bolag) haft det ganska kämpigt under en period. Ett rejält fallande etanolpris, allmän oro i marknaden, sjunkande pris på olja och osäkerhet inför den kommande majsskörden har gjort att etanolbolagen har sjunkit som gråstenar.

Mest har Pacific Ethanol gått ner, från runt $24 till runt $11 (när detta skrivs) på drygt en månad. Det är till viss del befogat, ett för lågt pris på etanol gör att alla marginaler försvinner ut genom fönstret, men jag tror ändå att det finns utrymme för en uppgång kommande veckor. Anledningarna till det är som följer:
  • Som så ofta händer när en aktie går ner eller upp mycket förstärks rörelserna. Man kan hävda att Pacific Ethanol var övervärderad när den stod i $24 dollar. Man kan också hävda att rekylen har varit lite väl kraftig, något som jag tror. 
  • Den stora anledningen till att aktiekursen rasade var att priset på etanol rasade vilket i sin tur till stor del berodde på att lagren av etanol i USA var rekordhöga. Detta har ändrats nu och lagren har börjat sjunka. Med vintern inför dörren pekar allt på att lagren sjunker ytterligare vilket också syns på etanolpriset som återigen har börjat klättra uppåt till mer normala nivåer.
  • Allt tyder på att majsskörden som är i full gång kommer att blir bra eller rekordbra om det inte händer något enormt oväntat. Det innebär ett fortsatt mycket lågt majspris kommande månader vilket tillsammans med etanolpriset är den överlägset viktigaste faktorn för lönsamheten hos etanolbolagen.
  • Pacific Ethanol är ett helt annat bolag idag jämfört med hur det såg ut i våras. Man har både en mycket högre produktion och en rensad balansräkning med nettokassa eftersom man har fått bort alla idiotlån och därmed slipper dyra amorteringar och räntebetalningar.
  • Kommande rapport om några veckor kommer garanterat att vara bra eftersom det bara var en kort period i september som etanolpriset var riktigt lågt.
  • Det som är viktigt att hålla koll på (förutom allt annat som nämnts ovan) är oljepriset eftersom det påverkar priset på bensinen. Historiskt har alltid etanol handlats till en rabatt mot bensinen i USA på runt 60-70 cent per gallon (~3,8 liter), just den rabatten blev extremt stor när etanolpriset rasade, men har nu återställts till mer normala nivåer. Men om oljepriset sjunker för mycket så kommer det naturligtvis att påverka även etanolpriset så det är viktigt att följa.
  • Värt att notera är också att fördelen med en aktie som Pacific Ethanol är att omsättningen oftast är mycket bra vilket gör det någorlunda enkelt att gå in och ut ur aktien utan några större problem.
Jag har tagit en skapligt tung position senaste veckan och tror som sagt att etanolen kommer att göra comeback. Jag siktar ännu en gång på en uppgång norr om 50 procent vilket innebär ett aktiepris på 16-17-18 dollar någonting under hösten.

Men, det kan svänga fort här, om det vänder söderut av någon anledning så kommer jag inte att tveka att trycka på säljknappen. Att ligga lång i den här typen av marknad och aktier är det bara dårar som Scoris som gör...=)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar