fredag 8 augusti 2014

Den fallande kniven


Alla som håller på med aktier känner säkert till begreppet "fallande knivar", dvs att man ska undvika att köpa aktier som faller eftersom man inte vet hur långt eller djupt fallet blir. Även om det naturligtvis är en generalisering som ofta inte stämmer, finns det också tillfällen då det gäller att hålla tungan rätt i mun och undvika att "snitta ner sig". Råvarusektorn är extra utsatt dels eftersom den är så volatil i sig, dels eftersom det finns så många prospekteringsbolag som måste få in pengar från investerare för att överleva vilket i sin tur gör att gränsen mellan mellan skojare och seriösa bolag kan vara ganska diffus. Det gör att många råvarubolag kan bli ganska hypade under en period för att sedan kraschlanda när verkligheten kommer ikapp. Att då börja snitta ner sig leder ofta till total katastrof.


Detta är ett vanligt misstag man gör som nybörjare. Man går på några smällar och sedan har man förhoppningsvis lärt sig.

Sedan Gecko Research i maj lanserade GulfSlope Energy som sitt största innehav på 66 cent och började pumpa bolaget vilt har de gjort ytterligare inte mindre än 12 (tolv) ytterligare inköp. Det högsta på 78 cent, det lägsta häromdagen på 28 cent. Eftersom aktien idag står i 20 cent, kan man konstatera att Geckos strategi med att snitta ner sig inte har varit så lyckad.

Hur mycket ligger de back? Ingen aning eftersom de inte redovisar storleken på sina innehav. Men eftersom de lanserade bolaget som sitt "överlägset största innehav" på 66 cent och sedan gjorde flera ytterligare köp runt 70 cent kan man anta att senare inköp är ganska små. Om vi antar att snittpriset ligger någonstans runt 66 cent så innebär det en nedgång på 70% på knappt tre månader. Köpte du för 10 000 har du 30 00 kvar. Köpte du för 100 000 har du 30 000 kvar. Köpte du för 1 miljon har du 300 000 kvar. Råkade du köpa när Gecko pumpade som allra mest och aktien stod över 80 cent har du förlorat ännu mer.


Det går som sagt var fort i hockey...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar