tisdag 18 mars 2014

Etanol, etanol, överallt etanol, del 2 (2)


I förra delen kollade vi lite allmänt på marknaden för etanol, här tittar vi på några bolag.

Green Plains Energy: Det här är en av giganterna i branschen med en årsproduktion på runt en miljard gallon. Fördelen med Green Plains är att det är ett stort och (i sammanhanget) stabilt företag. Nackdelen är att de hedgar en stor del av produktionen vilket gör att de inte får full utväxling på dagens priser. Det som också är intressant är att Green Plains idag har en PE-multipel på cirka 11 räknat på senaste kvartalets vinst. Green Plains kommer säkert att gå bra framåt, men uppsidan kommer förmodligen inte att vara lika stor som i de andra två bolagen jag skriver om nedan.

Pacific Ethanol: Det var inte länge sedan Pacific genomgick en rekonstruktion och bolaget stod på ruinens brant och så sent som i november förra året stod aktien fortfarande under 3 dollar. Idag fyra månader senare står den i drygt 14 dollar så det är ju en utveckling som heter duga och som inte händer varje dag om man säger så. Frågan är ju då om det finns mer att ge. Tittar vi på senaste kvartalets vinst så ger det idag ett PE på cirka 6,5. Betydligt mindre än Green Plains med andra ord men då är Green Plains större och stabilare och förtjänar en högre multipel. Samtidigt vet vi att Pacific kommer att utöka produktionen, de kommer att utöka ägarandelen, de kommer att minska ner på lånen (och därmed lånekostnaderna) så de kommer säkert att kunna tjäna mer pengar.

Problemet är bara att det finns ett gäng wurrar som alla är ”in the money” och som kommer att späda ut aktiekapitalet med runt 50% vilket då kräver att Pacific ökar vinsten i motsvarande grad vilket kan bli knepigt, framförallt med tanke på de förr eller senare också behöver betala skatt på sina vinster (säg från slutet av detta år eller i början av nästa).

Jag tror med andra ord att det kan bli svårt för Pacific att öka vinsten per aktie nämnvärt under året (möjligen undantaget Q1 i år), men däremot tror jag att multiplarna allmänt sett kommer att räknas upp för etanolbolagen så länge dagens majspriser håller i sig.

REX American Resources: Det här är lite grann av en doldis i sammanhanget och tittar man på deras hemsida förstår man att marknadsföring kanske inte är deras starkaste sida…=) I alla fall så är det här en mycket stabil och kostnadseffektiv producent med en total produktion på cirka 255 miljoner gallon per år. Räknat på förra kvartalets vinst som var $1,2 per aktie så handlas REX när detta skrivs med en PE-multipel på cirka 11, alltså ungefär samma som Green Plains.

Då kan man ju tycka att REX verkar ganska ljummen, men det är den inte för REX har fortfarande inte rapporterat sitt Q4-2013 eftersom man släpar efter med en månad. De rapporterar Q4 i slutet av mars. Det var just Q4 som slog ner som en bomb för alla andra etanolbolag. Och allting tyder på att detsamma gäller även för REX eftersom de fortfarande betalade ett rejält överpris för majsen i Q3 vilket de längre inte gör enligt senaste CC. Det i sin tur gör att REX för Q4 borde hamna på en VPA på runt 2 till 2,5 dollar, det vill säga kanske en dubbling från förra kvartalet. Om de lyckas med det så kommer det ske en rejäl omvärdering av aktien, allt annat vore enormt konstigt. Men även om de inte lyckas med det utan kommer in med kanske 1,5 dollar per aktie är det ändå helt ok. Mindre än det verkar osannolikt. REX sitter också inne med en nettokassa och har det behagliga ”problemet” vad de ska göra av sina pengar…

I dagsläget är alltså REX som jag ser det, det bästa valet i etanolsektorn och jag ligger inne i aktien. (Noterade även att pumpgänget Gecko också rekommenderat REX, med en som vanligt slarvig och i många fall helt felaktig analys, men de lyckas ändå träffa någorlunda rätt i slutändan, alltid något…=)

Lite länkar:

Update: Rapport nästa onsdag för REX

4 kommentarer:

  1. Jag följer flera svenska bloggare, bl.a dig och Scoris och även Geckogänget. Jag tycker Geckogänget ska ha lite heder för att de tjatade om etanol och PEIX i god tid. Äger själv både PEIX och REX.
    På vilket sätt skiljer sig din analys från Geckos? Intressant att veta då jag läser på om bolagen. Av den lilla fakta du skrivit ovan så ser dina siffror och antaganden identiska ut med Geckos.
    Tack för en bra sida.

    SvaraRadera
  2. Hej Frederic,

    Nu följer jag inte allt Gecko gör, men av det jag har sett genom åren så är de slarviga, haussiga, lyfter gärna fram sina lyckade rekar och försöker dölja de dåliga. Sedan lyckades de bra med Pacific, så visst, jag kanske är lite orättvis.

    När det gäller REX så tittar Gecko på vad REX betalade för majsen förra kvartalet och jämför det sedan med vad spotpriset är nu vilket i sig är fel även det om råkar bli rätt. Spotpriset var högre förra kvartalet, men inte så högt som 6,24. Anledningen till att REX betalade så mycket berodde på en ovanligt hög basis vilket Gecko inte skriver ett skit om. Nu råkar de i alla fall ha rätt eftersom REX har sagt att de kommer att ha negativ basis i detta kvartal, men poängen är att Gecko inte har kollat det, de bara råkar ha rätt i just detta fall, men kunde lika gärna ha helt fel.

    Sedan är det också så att REX bara visar produktionen för två av sina fabriker i sina siffror, resten får man bara som en klumpsumma. Det gör att det blir fel att räkna på hela produktionen och sedan göra något förenklat antagande om vad skillnaden blir i kommande kvartal. Nu råkar inte det heller göra någon stor skillnad i detta fall, men min poäng är att Gecko missar det. I just detta fall spelar det kanske ingen roll, men förr eller senare går de och alla de som följer dem på ännu en mina på grund av det.

    Nog om det. Nu håller vi tummarna för att etanolbolagen gör FETA vinster framåt! =)

    SvaraRadera
  3. Tack för svaret.
    Jag har inte sett dom nämna något om basis, vet själv inte vad det är. Kanske dom har koll på det men inte nämner det, verkar ju vara krångligt att skriva om det om det ändå inte spelar någon roll.
    Vid tillfälle ska jag maila dom och fråga, har ett par andra frågor också.

    Hur kommer det sig att du följer/äger just dessa två bolag? (REX + PEIX) Har du tittat på andra etanolbolag?

    SvaraRadera
  4. Hej igen,

    Det inte så många bolag att välja på. Jag har alla tre ovan, men mest i REX just nu. Håller på att undersöka ytterligare ett, men är inte klar där än.

    SvaraRadera