onsdag 4 december 2013

Ryssen kommer (tar pengarna och sticker)


Har du missat soppan i Alliance Oil? Här kommer en kort resumé av alla ingredienser.
  • Bolaget är eller snarare var noterat på stockholmsbörsen. Det har nämligen precis köpts ut. Vad är det för konstigt med det då kanske du undrar? Jo följande:
  • Alliance Oil har gått uselt och gjort ett antal nyemissioner som i vanlig ordning har spätt ut småägarna. Den senaste i somras på 100 miljoner dollar.
  • Av dessa pengar har man av någon "konstig" anledning avsatt pengar till en välgörenhetsfond! Som av en händelse kontrolleras välgörenhetsfonden av huvudägarna som är den ryska familjen Bazjajev. Sedan familjen Bazjajev kom in som huvudägare 2007 har mer än 100 miljoner dollar gått till fonden. Samtidigt har bolaget gått uselt och aktiekursen har rasat.
  • Styrelseordföranden Eric Fors pratade i samband med nyemissionen i somras om hur viktig den var för den fortsatta tillväxten. Inte att 40 % av den skulle gå till "välgörenhetsfonden".
  • Nu har dessutom ägarfamiljen lagt ett skambud på bolaget (eller amalgamation som det så vackert kallas) som i dagarna har gått igenom.
  • En bidragande orsak till det är att bolaget är noterat på Bermudas och därmed inte lyder under svenska uppköpsregler vilket i sin tur innebär att det räcker med att 75 % av aktieägarna är positiva till erbjudandet istället för 90 %.
  • Man kan kanske anta att det innebär att den värsta tiden är över, de tyngsta investeringarna är gjorda och det nu är dags att börja skörda lite. Något som aktieägarna alltså kan glömma.
Så sammanfattningsvis kan vi konstatera att Eric Fors och den andra svenska styrelsemedlemmen Claes Levin är ett par jävla rövhål som borde rullas i tjära och fjädrar. Vi kan också konstatera (eller snarare kanske bara ännu en gång bekräfta) att Ryssland är och förblir ett jävla pajasland. Undvik.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar