tisdag 3 december 2013

Pestens tid (long rant)


Det är "intressant" att följa utvecklingen för juniorerna på Kanadabörserna. Nu har det varit härdsmälta i snart tre år och det börjar verkligen märkas bland investerarna som börjar bli smått utmattade. Kanadainläggen på forumen är obefintliga, volymerna i de flesta mindre bolagen är obefintliga och intresset är också obefintligt. Ett pressmeddelande om bra borresultat som för några år sedan skulle ha fått en aktie att gå i taket, möts idag med en gäspning och förmodligen en nedgång. Det finns undantag men de är lätträknade. Det är till och med så att mästerrekaren har slutat skriva sina löjeväckande pumparinlägg och nu mest länkar till diverse ointressanta artiklar. Det är väl i och för sig ett tecken på sundhet, vad vet jag...=)

Men Rick Rule sade någon gång att en riktig bearmarket är alla bullmarkets moder vilket han naturligtvis har rätt i. En lång bearmarket med fallande priser gör att ett antal skojarbolag försvinner, att gruvor läggs ner eller i malpåse för att de är för dyra, vilket leder till minskat utbud vilket i sin tur så småningom gör att efterfrågan överstiger utbudet och priserna börjar stiga vilket i sin tur...

Så att Kanadabörserna kommer tillbaka med full styrka är det ingen fråga om, miljonfrågan är istället när och inom vilket område? Guld&silver, uran, basmetaller, platinum-metaller eller något annat? Tittar vi t ex på uran så hade ju det sin storhetstid runt 2006-2007 och sedan har det aldrig hämtat sig. Nu pratas det ju om att priserna kommer att stiga när avtalet mellan USA och Ryssland går ut och när Japan drar igång sina kärnkraftverk igen plus att det finns många planerade kärnkraftverk runt om i världen. Så priserna kommer säkert att stiga, frågan är bara när? Om ett, tre eller fem år? Eller ännu längre?

Basmetaller följer ju utbud-efterfrågan så där är det lite enklare att i alla fall inom några års tid förutspå vad som kommer att ske. När det gäller guld är det en annan femma eftersom det där inte finns någon industriell efterfrågan att tala om. Så där är det helt avhängigt på hur mycket som går åt till smycken, riksbanker, mynt och tackor. Plus fonder då, men de verkar inte direkt vara i köpartagen för närvarande. Och idag vet vi att efterfrågan inte motsvarar utbudet, med andra ord finns det för närvarande ett överskott på guld även om vi räknar bort det som fonderna säljer. Och så länge det är så lär inte priset stiga. Teorierna om att dollarn kommer att krascha på grund av USAs stora statsskuld har hittills hamnat på skam. Dollarn är ett enormt starkt varumärke och det verkar snarare vara så att ju mer det blåser, desto mer flyr folk till dollarn. Vilket heller inte är bra för guld. Dagens pressade priser kommer garanterat att strypa produktionen av guld förr eller senare, men då snackar vi år innan det kommer att märkas och det går heller inte att veta om det kommer att göra någon större skillnad.

Game over för guld då med andra ord? Kanske, eller så kanske folk en vacker dag tror/inser att det kommer att gå åt helvete för ekonomin i USA, dollarn börjar rasa och guldet rusa. Jag har ingen aning, men guldet är enormt svårt att förutspå. Många (duktiga) investerare är dock övertygade om att guld har sin plats i en del av portföljen och det är svårt att argumentera emot.

Även pesten gav sig så småningom och att Kanada-börserna kommer tillbaka är det ingen tvekan om. Sedan exakt när eller vilken eller vilka råvaror som kommer att leda racet är inte lika enkelt att veta.

2 kommentarer:

  1. Bra skrivet inlägg. Jag har själv funderat på om det kanske vore läge att gå in i nåt bra guldproducerande bolag nu då de är nedtryckta men som du skriver finns det ju ett överskott på guld och folk flyr till dollarn så det gör att det inte är ett solklart köpläge ännu i guld.

    Beträffande Uran är det också svårt att avgöra NÄR priserna kan komma att rusa.

    SvaraRadera
  2. Tjenare hankman,

    Tack, ja, just nu känns det väldigt svårt att se framåt. Men förr eller senare kommer det att släppa, det gäller "bara" att härda ut...

    SvaraRadera