söndag 8 december 2013

ABC i hur du undviker bolagsskatt


Bolagsskatt = den skatt ett bolag betalar på den vinst det (förhoppningsvis) gör. Den är 22 % från och med 2013. En utomstående betraktare kan tycka att det är en rimlig skatt att betala till Konungariket Sverige för att dra sitt strå till stacken. Fast för riskkapitalister gäller naturligtvis andra regler, nämligen att minimera skatten så mycket som möjligt med alla till buds stående medel.
 
Ett sådant medel är som följer:
  1. Låna ut pengar till ditt portföljbolag, gärna i form av så kallade mezzaninelån vilka har en högre risk än vanliga banklån men också ger en högre ränta. Säg kanske 14-15 % så där.
  2. Skriv in i avtalen för lånen att ingen räntebetalning behöver göras innan försäljning av bolaget sker.
  3. Dra av räntan för lånen mot vinsten och bygg upp feta förlustavdrag, på pappret ser det ju ut som att bolaget egentligen går dåligt, men det är en ren bokföringsteknisk manöver.
  4. Summa summarum sparar du in en massa sköna skattepengar som du kan göra mycket annat roligt för.
Och som praktikfall kan du titta på hur Candyking har gjort. Läs även gärna det "trovärdiga" svaret från grundaren och partnern i huvudägaren Accent.
 
Lagligt? Absolut.
 
Moraliskt tveksamt? Ja, vad tycker du?

1 kommentar:

  1. Tja, att undvika att betala skatt ser jag i grunden inte som moraliskt tveksamt. Tyvärr finns det för oss som ligger kring medianinkomsten inte så mycket utrymme för skatteplanering. Istället är det vi som i slutändan får stå för fiolerna när fårket röstar för högre skatter för "dom rika".

    Mvh

    SvaraRadera