fredag 21 september 2012

Mästerrekaren slår till igen

 
Hade lite långtråkigt så tog en sväng in på Scoris webb för att muntra upp mig själv lite. Det visade sig vara ett lyckat drag. För där skriver han om Timmins Gold. ”Aktien är upp 80% på två månader och återtar förlorad mark rekordsnabbt”. Och det stämmer ju. För den som köpte på botten. För alla andra känns det lite halvljummet så att säga eftersom det alltid är helt omöjligt att pricka in en botten om du inte råkar ha en satans massa tur.

Fast detta kanske inte gäller mästerinvesteraren själv? Kan det vara så att vår guru med alla sina fina pilar och streck till sist har fått in en fullträff som lite plåster på såren efter ett par svåra år? Låt oss ta en titt. Eftersom Scoris numera plockar in och ut bolag i portföljen ungefär lika ofta som en annan byter skjorta, och heller inte gör några separata analyser på det, är det lite svårare att hitta exakt när han köpte Timmins. Men efter lite sökande hittar vi att det var 1 maj. OK, inte på botten i somras alltså. Vad stod Timmins i när han köpte aktien då? Jo, 2,46 CAD. Idag står den i 2,88 så en snabb överslagsräkning ger då en vinst på 17%. Inte 80% alltså. Utan 17%. En viss skillnad kan man tycka.

Men OK, även om Scoris som vanligt försöker försköna siffrorna så är ju i alla fall 17% bättre än ingenting. Så är det naturligtvis, men intressant i sammanhanget är också att han den 1 maj gjorde några fler portföljförändringar. Han sålde New Gold och köpte istället Timmins samt även Lake Shore. Så för att få en rättvisare bild av vår supergurus fingertoppskänsla så kan det vara en god idé att även titta på hur utvecklingen för de andra aktierna har varit. Lake Shore stod i 1,05 CAD 1 maj och står idag i 0,95. En nedgång på 10%. New Gold stod i 9,23 CAD 1 maj. Idag står den i 12.32. En uppgång på 33%.


Med andra ord var Scoris rockad ganska misslyckad. Hade han behållit New Gold hade han haft en riktigt bra uppgång på 33% sedan han köpte aktien (inte sedan All Time Low vilket är ganska ointressant). Istället köpte han Timmins med en uppgång på 17% och Lake Shore med en nedgång på 10% för en sammanlagd uppgång på 7%. 33-7 = 26% i förlorad uppgång med andra ord. Låter som en ganska korkad rockad om du frågar mig.

Fast just det har Scoris skrivit väldigt lite om…. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar