söndag 27 maj 2012

ABC i hur du pumpar en aktie – praktikfall CMC Metals (CMB-V)


 1. Skapa en blogg som du uppdaterar regelbundet. Du behöver inte kunna mycket själv, det länka till diverse tyckare och ”experter”, sådana finns det gott om. Krydda gärna med egna kommentarer.  Det senare är viktigt för att bygga ditt varumärke som ”expert”. Om du kan något eller inte är oväsentligt, bara du tycker. Viktigt att du uppdaterar ofta också.
 2. Om du vill kan du gärna lägga in lite åsikter om makro (övergripande ekonomiska händelser som påverkar det allmänna företagsklimatet), tekniska analyser med mera. Du behöver inte kunna något här heller, det kryllar av bloggar du kan sno ifrån.
 3. Lägg ut länkar till bloggen med jämna mellanrum på BS och andra aktieforum.
 4. Hitta någon obskyr liten aktie på någon obskyr liten lista, exempelvis TSX-V i Kanada.
 5. Kolla igenom företagspresentationen som oftast finns på hemsidan, du letar efter något med ”blue sky potential”, dvs. företagspresentationen/ledningen måste vara ”marknadsorienterad” och lova guld och gröna skogar inför framtiden!
 6. Köp på dig små poster i omgångar. En liten aktie för ofta en tynande tillvaro, köper du för mycket börjar du driva kursen vilket du inte vill (ännu…).
 7. Gör en ”analys” på aktien. Du behöver inte kunna någonting, sammanställ information från företagspresentationen. Har du tur kan du sno från en analys som något analyshus (eller någon annan) har gjort. Om den analysen råkar peka på en riktkurs som ligger skyhögt över dagens är det perfekt!
 8. Börja nu regelbundet posta inlägg om aktien. Går den upp, perfekt, du kan sälja av med vinst, går den ner, skriv om hur sjukt undervärderad aktien är, att botten borde vara nådd osv. Krydda gärna med en skyhög riktkurs inom något år eller två.  Flika in punkt 11 med jämna mellanrum.
 9. Gör om punkt 4-8 för ett antal aktier.
 10. Efter en stund kommer du nu att ha ett antal stackars satar, förlåt intresserade användare som följer din blogg och som har investerat i dina aktier. Går aktien upp blir du hjälte och du kan skryta vitt och brett om din stora skicklighet. Går aktierna ner, skyller du bara på marknaden, oförutsedda händelser, förbannad otur eller att ”du ligger lång”. Det sista fungerar alltid. Även om aktien har torskat mer än halva sitt värde. ”För när det väl sätter fart i Kanada, oj, oj, oj…”. Det kan du skylla på i flera år. De som har förlorat sina pengar vill naturligtvis inte erkänna hur korkade de har varit och du som skriver så mycket och lovar ännu mer måste väl veta vad du pratar om…
 11. Om en aktie har gjort en extra markant nedgång kan du med fördel göra ett utskick på din lista som du naturligtvis har gjort i ordning. Förhoppningsvis har du ett antal hundra medlemmar på den.  Köp först på dig ett extra antal aktier enligt punkt 6 och gör sedan ett utskick på listan där du rabblar upp alla förträffligheter med bolaget du kan komma på, att aktien är löjligt felvärderad, att den kommer att sticka vilken dag som helst osv.  
 12. Här kommer garanterat några tokjävlar, ursäkta, intresserade medlemmar att köpa på sig lite aktier i förhoppning om att kunna ta igen lite av förlusten de har gjort hittills. Perfekt för dig som nu kan sälja av de extra aktierna du köpte. Om någon mot förmodan skulle komma på den hemska tanken att ställa en direkt fråga om ditt innehav, kan du med gott samvete svara att du fortfarande ligger ”lång” i aktien.  Att du sedan pumpar och dumpar en del av aktierna med jämna mellanrum, behöver du ju inte nämna…
För övrigt så gjorde Scoris ett utskick på sin lista om aktien CMC Metals (CMB-V) i förra veckan, närmaste bestämt den 23 maj. CMC Metals råkar vara ett litet obskyrt bolag med obefintlig omsättning på TSX-V i Kanada.

Scoris rekade aktien i december 2010 (börjar bli länge sedan nu) då den stod i 30 cent. Scoris skriver i reken bland annat CMC borde kunna tjäna runt 10 MUSD om året när allt rullar som det ska (undrar när det kommer att göra det). Vidare skriver han blygsamt: ”Jag ogillar att sätta riktkurser men ett växande producerande råvarubolag bör ju åtminstone kunna värderas 4-5 gånger årsvinsten.” Något som med andra ord skulle innebära 40-50 MUSD och med tanke på att MCAP vid kursen 30 cent var 13 MCAD så skulle ju det innebära en ”riktkurs” runt 1 CAD, med andra ord tre-fyra gånger pengarna inom en snar framtid…=)

Tyvärr visade sig verkligheten inte riktigt stämma överens med Scoris ”analys” och aktiekursen har den senaste tiden pendlat mellan 12-15 cent, med andra ord en dryg halvering sedan Scoris rekade aktien.

Den 23 maj stängde aktien på 0,135 CAD. Den 24 maj, dagen efter Scoris utskick, gick aktien upp 15% och stängde på  0,155 CAD. Antalet omsatta aktier var 164 000 till ett värde av cirka 177 650 svenska kronor.  Inte jättemycket pengar, men mycket just för CMC eftersom det finns dagar då det knappt omsätts en aktie i den överhuvudtaget. Dagen efter Scoris utskick alltså…


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar