måndag 2 januari 2012

Vi sammanfattar the ”hypad aktie på BS” fall 2011 contest

2011- Ett tufft börsår.


Det är dags att lämna 2011 bakom oss och man kan konstatera att det för de allra flesta har varit ett tufft år, framför allt för dem som investerar på TSX-V i Kanada. Just TSX-V ligger runt 34% back och ett antal aktier har gått ner bra mycket mer. Det finns dock undantag, det för BS kanske mest kända är Wildcat Silver som har gått upp med ~117% under 2011, men det förutsätter också att man dels låg inne i aktien under årets början, dels inte gick in försent när hypen var som störst. Andra exempel på aktier som har visat uppgångar är Prodigy Gold (~124%) och Rio Alto Mining (~29%).

Många aktier har också haft en rejäl volla under året. Ett bra exempel på det är OB-gruppens haussning av Dacha. Aktien började året på 48 cent, pendlade länge runt 35-45 cent och förde en ganska anonym tillvaro tills dess att OB-gänget började skriva om hur undervärderad den var. Deras haussande i kombination med att REE-priserna steg innebar snart att kedjebrevet drog igång på allvar och aktien steg till som högst 1,20 innan verkligheten kom ikapp. Den stängde året på 0,47, alltså 6% ned på året och 61% ner från toppen. Bra för OB och de andra som var med från början, mindre bra för de som köpte för sent och inte hann ur i tid.

Tittar vi på vår lilla tävlingsportfölj så blev det Alder som tog en överlägsen seger. Något som ganska tidigt såg ganska klart ut, se tidigare inlägg. Så här blev slutresultatet:


Egentligen hände inte så mycket efter första månaden. Alder kopplade greppet direkt och alla andra aktier hamnade omgående på minus. Sedan var Alder den enda aktien som höll ställningarna, medan resten av aktierna bara dök djupare och djupare ner i träsket. I botten ligger Scoris båda rekar, dels GBB som tappade 55%, dels Avino (som ju var hans absoluta topprek för hösten) vilken tappade 51%. Så mycket för Scoris tips med andra ord. Att han sedan försvarar nedgången gör ju inte direkt saken bättre om man säger... Inget nytt för mig, men jag blir alltid lika förvånad över de som följer och försvarar honom. Den mänskliga hjärnan works in mysterious ways.

För nöjes skulle kan vi också ta en titt på hur helåret ser ut för aktierna:

 
Här ser vi att Wildcat är den aktie som har gått överlägset bäst med ett plus på 117%. Alder visar här istället upp ett inte fullt så smickrande nedställ på 70%. Den som köpte när Deco, Jocke geolog & co pumpade aktien som mest förra vintern, har med andra ord kunnat hålla sig för skratt under året. Detsamma gäller naturligtvis även GBB som har gått ned med fantastiska 80%. Men som synes är de flesta aktierna utom WS (och Dacha) ganska totalkvaddade.

Ska man dra några lärdomar av allt det här så är det dels att TIMING är oerhört viktigt när man går in i en aktie, dels (och framför allt) att man ALLTID ska vara REJÄLT försiktig med aktier som har gått upp mycket på kort tid OAVSETT vad alla pumpare och messerschmittar säger...

För dig som jobbar och/eller pytsar in några 1000 med jämna mellanrum spelar det kanske inte så stor roll och du kan ta det som läropengar. Men för dig som lägger in hela ditt sparkapital på flera hundra papp eller kanske till och med meloner, så är det oerhört viktigt att du inte tar för stora smällar eftersom det oftast är ENORMT svårt att reparera. I vissa fall går det inte. Och roligare kan man ha det, jag lovar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar