fredag 29 december 2017

Året 2017


Jag sammanfattar året 2017 lite tidigt eftersom jag kommer att åka bort några veckor. Som helhet var 2017 ett mycket bra år, där framför allt våren var grymt bra. Först låg jag tung i Tinka som gick som tåget under våren och sedan växlade jag över till Vendetta som också gick mycket bra under en period. Som mest var portföljen upp runt 125% under maj (tror jag). Då var allt guld och gröna skogar men sedan gick det sämre. Först kom sommaren som som vanligt var ganska seg. Det var kanske ingen jätteöverraskning men det som var en överraskning var att även hösten gick så dåligt.

Jag kunde snudd på ta gift på att hösten skulle bli minst lika bra som våren men där högg jag i sten ordentligt. Istället blev det precis tvärtom där i princip hela sektorn dök. Det är aldrig kul när det händer, men ändå en bra påminnelse om att inga träd växer till himlen.

Totalt sett blev året ändå mycket bra med en uppgång på cirka 65%. Att det sedan har varit högre under året är sådant man får leva med, det går upp och ner och så länge man ligger långsiktigt plus får man vara nöjd.

 

Tittar man över en fyra års period så är det heller inte så pjåkigt med en uppgång på drygt 500% sedan starten av portföljen 2014.

 

Om man ska titta lite i spåkulan inför 2018 så brukar ju början på året historiskt sett alltid vara stark och jag ser ingen anledning till att det inte skulle bli så även i år, framför allt med tanke på att det har varit en sådan dålig höst. 

Jag kan tänka mig att allting (guld, silver, uran, koppar etc) kan gå bra under början av året, men jag ligger ändå kvar i zink som jag fortfarande tror har lite uppsida i sig. Innehaven när detta skrivs är fortfarande Vendetta (överlägset störst), Americas Silver, Tinka samt Zinc One (chanspost som bygger på att de kommer att dra igång ett borrprogram under våren som kommer att rapportera grymma träffar).

Som jag har skrivit tidigare är alla de här bolagen felvärderade som jag ser det och om det bara blir minsta drag i zinksektorn så kommer det att sticka ordentligt. Åtminstone tror jag det...:-)

Ett Gott Nytt År önskas.

6 kommentarer:

 1. Gott nytt! Ser fram emot att fortsätta läsa bloggen under nästa år!

  SvaraRadera
 2. Hej b betyder ingenting utan var bara test då min text hela tiden försvinner när jag försöker publicera. Nu till frågan. Har du kvar vendetta? Tror du på en målkurs på 0,60 cad innan sommaren? Känns segt nu med så låg omsättning. När får vi resultat från borrhålen? Önskar dig en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maricar!

   Vendetta är seg som fan, det är någon stor säljare som verkar ha oändligt med aktier, men någon gång ska det väl ta slut. Vendetta presenterar på en mässa nu i helgen + att PDAC väntar runt hörnet så ska jag gissa kommer de med en massa bra nyheter närmaste tiden. Jag håller i dem fortfarande, men närmaste tiden är viktig.

   Radera
 3. Hej.

  Jag tycker att din blogg är intressant. Förutom på börsen, där det är särskilt mycket, så förekommer även skitsnack, och halvsanningar, och information som är subjektiv till en persons eget bästa, i alla möjliga sociala sammanhang. Jag gillar att du sticker hål på en del av alla bubblor som skapas, eller försöker skapas, av oseriösa aktieägare som vill dra in andra, lättlurade, oskyldiga, i deras aktier de promotar.

  Åter till sak.

  Vad jag önskar, är om du kunde göra en, seriös, väl genomtänkt, analys av Sino Agro Food. Det är en aktie som i många år nu, promotats av Jordanfonden, och Nisse Sandberg, med flera.

  Aktien har på ungefär ett år eller lite mer gått -90% på börsen, trots, enligt alla pro-sino agro foods, argument om dess höga substansvärde.

  Vad jag snappat upp, som kan vara ett skäl till den låga värderingen, är att, dess skapare och VD/ordförande, Solomon har majoriteten av A-aktier med högre rösträtt än den stora stora mängd B-aktier som finns och fortsätter ges ut, vilket innebär, att han, i framtiden skulle kunna blåsa övriga aktieägare, och ta hem vinsten själv i företaget i framtiden på andra b-aktie ägares bekostnad.


  Önskar, uppmuntrar till, och välkomnar om du tar dig tid och analyserar aktien, och situationen, med Sino Agro Food som är noterad på Pink Sheet i USA och på nån lista på Norska börsen.

  Om du undrar om det är värt det? Så är ett pr-argument, att Dolp Lundgren, i intervju, efter att berättat att han sålt aktier i guldproducenten Semafo, tror mycket på, och satsat på aktier i Sino Agro Food.


  /Henrik,
  Henkman84
  https://hankman-pme.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Henrik!

   Jag skulle vara mycket skeptisk både till både SIAF och Jordanfonden. SIAF är ett mycket bra bolag för P&D, men jag är tveksam om det är så mycket mer. Läs vad jag skrev om "DaniTheDog" för några år sedan:

   http://bsatdi.blogspot.se/2013/06/sveriges-vidrigaste-pumpare.html

   När det gäller Jordanfonden så skulle jag ta allt de skriver med en nypa salt. Min erfarenhet av den här branschen efter att ha varit med i bra många år är dels att det är väldigt svårt, dels att det finns väldigt få fonder/skribenter/brev som man kan lite på. Antingen så har de ingen koll eller så är de skojare eller så är de sponsrade av bolagen de skriver om = "analyserna" är inte värda ett skit.

   Ta rygg på de bästa (Cook & Coffin) och filtrera hårt när det gäller resten.

   Radera