lördag 11 juni 2016

Lite tankar om Trevali


Jag krängde som jag skrev i föregående inlägg av ungefär halva mitt innehav i Trevali under veckan.

Anledningen var dels att det hade varit ett rejält race i både zink och Trevali under en kort tid och jag var lite rädd för en rekyl, dels att innehavet som sagt var började bli rejält tungt i portföljen. Men sedan ville jag också få loss lite pengar inför sommaren för att plocka upp lite andra aktier inom främst zink och PM.

När det gäller just Trevali så håller ju de som bekant på med att starta upp gruvan Caribou och det börjar närma sig det som kallas "Commercial Production" vilket är en något flytande definition men som i stora drag innebär att gruvan producerar i enlighet med tidigare lönsamhetsstudier när det gäller produktion av malm, utbyte med mera. Trevali har tidigare sagt att det ska ske i slutet av juni och den allmänna uppfattningen just nu är att det stämmer (eller att det blir under juli av rent bokföringstekniska skäl eftersom det påverkar redovisningen från gruvan och att man då får ytterligare ett kvartal på sig för ytterligare optimeringar av gruvan).

Caribou har ju som jag tidigare skrivit en historik av svår metallurgi (sammansättningen av malmen) vilket har gjort det svårt att få ut så mycket zink (och bly och resten av metallerna) som man har önskat. I lönsamhetsstudien för Caribou ska utbytet av zink (som är överlägset viktigast) ligga på 86% och riktigt dit har Trevali inte nått men det som var väldigt bra att man i den senaste rapporten från gruvan rapporterade 79% utbyte vilket var det bästa någonsin och det ser ut som att man har löst utbytet av zink. Det som också var väldigt bra var att produktionen från gruvan har snittat 2900 ton per dag (tpd) vilket också var det bästa någonsin och bra nära målet på 3000 tpd.

Med ett stigande zinkpris och bra nyheter så tycker man naturligtvis att aktien borde sticka ytterligare och ska jag vara ärlig är det också vad jag tycker. Exakt vad som håller aktien kvar vet jag inte riktigt. Jag tror det kan vara en kombination av:

 • Att både aktien och zinkpriset har stigit kraftigt under en period och nu tar en andhämtningspaus.
 • Att marknaden vill försäkra sig om att Trevali verkligen lyckas med kommersiell produktion för Caribou givet historiken för gruvan.
 • Även om produktionen för gruvan var jättebra har man fortfarande inte fått fart på brytningen i gruvan i samma skala utan fortfarande tas mycket av matningen till malning/anrikning från ett malmlager man har. Trevali har förmodligen (med all rätt) lagt krut på själva utbytet för zink så det är förmodligen inget stort problem, men det är ändå en viss osäkerhetsfaktor.
 • Även om kassan just nu (eller vid senaste kvartalsrapporten) såg bra ut har Trevali också en historik av att kunna bränna rejält med pengar och dessutom så kommer det att dra igång avbetalningar på ett par lån under hösten så det vill till att Trevali nu börjar tjäna pengar istället för att bränna dem. Marknaden kan vilja avvakta Q2 för att se hur det ser ut där.

Men ändå tycker jag det ser bättre ut idag än det har gjort på riktigt länge. Och även om jag har sålt av hälften ligger jag fortfarande kvar med ett tungt innehav i bolaget.

Samtidigt är det också så att i takt med att aktien stiger så minskar ju uppsidan. Det innebär att om den går den upp ytterligare säg 20-30% så kommer jag nog att försöka vikta över till andra aktier under sommaren (om det kommer någon rekyl).

Lär återkomma i ämnet...=)

5 kommentarer:

 1. Ska bli intressant att se hur Q2:an faller ut. Bör bli positivt kassaflöde, men riktigt intressant blir det först under innestående kvartal med dagen zinkpris. Jag gjorde precis som du och lättade lite på innehavet på dryga 60 cent för ca 1 månad sedan, sedan dess har ju zinkpris stärkts högst avsevärt så aktien borde egentligen inte visa sådan svaghet har laddat depån med mer soltario exploration, som i mina ögon är det klart mest intressanta bolaget med zink exponering till relativt låg risk.Gör gärna lite dd på det bolaget insiders har en god exponering och agerar aktieägarvänligt på lång sikt utan att slå allt för mycket på stora trumman.

  SvaraRadera
 2. Det skulle vara intressant att höra vilka bolag du har störst exponering mot just nu.

  Själv har jag följande bolag på råvaru-topplistan.

  Olja: poe.to, txp.to, cvn.ax
  Guld: tgz.to, bar.ax
  Zink: xpl, tv.to

  SvaraRadera
 3. Hej Nergy,

  Yes, men Caribou måste börja rulla, viktigt att de får in deg nu så de fixar sina lån och inte behöver bränna ytterligare pengar på uppstarten av den gruvan. Borde komma besked om kommersiell produktion vilken dag som helst nu.

  Ska kolla Solitario. Håller på att bygga upp portföljen inför hösten, återkommer med ett inlägg om det inom en inte alltför lång framtid hoppas jag.

  SvaraRadera