fredag 29 januari 2016

Strongest buy in the history of strong buys


Så lät Handelsbankens analys på IT-bolaget Adcore den 27 oktober 2000. Då stod aktien i runt 40 kr och banken gav en riktkurs på 100 kr. Ett år senare var aktien värd 40 öre. Scoris-klass på den.

Idag står Trevali Mining i 35 cent. Det kanske inte är the strongest buy in the history of strong buys men jag sticker ut hakan och säger att vi har minst en dubbling till sommaren. Detta på grund av följande:
  • Zink-priset har varit extremt pressat sedan i höstas på grund av oron att Kina kommer att kraschlanda. Det kan naturligtvis bli så, men det finns mycket som tyder på att det blir mer en mjuklandning. Och tittar man på importen av zink finns det inget som tyder på en kraschlandning.
  • Lagren har sjunkit rejält under flera års tid och även om de inte är jättelåga behövs det inte mycket mer innan det sprider sig en oro på marknaden.
  • Lägg till detta att utbudet av zink kommer att minska drastiskt från och med nu.
  • Allt detta sammantaget innebär i min värld att zinkpriset ska upp och poängen här är att det inte behöver stiga flera hundra procent, utan det räcker att det går upp till säg 80-90 cent för att Trevali ska börja tjäna pengar och få en värdering därefter. 
  • 80-100 cent är också den nivå som zinket oftast har pendlat mellan under de senaste 5-6 åren. Det har i princip aldrig varit under 80 cent (förutom det senaste halvåret då).
Jag har med andra ord laddat på duktigt i Trevali den senaste tiden och sitter nu ganska tung i bolaget. Grejen är också den att även om jag skulle ha fel så känns det ändå som att nedsidan i bolaget är begränsad eftersom aktiepriset redan är så pressat.

Men observera då att jag hade fel om nästan allt hela förra året och att jag garanterat kan ha fel igen. Men förhoppningsvis har jag inte lika fel som Handelsbanken hade om Adcore.

Till sommaren vet vi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar