torsdag 16 april 2015

Zink, zink, zink


Idag bröt LME-lagren av zink ner under 500 000 ton. De bröt under 600 000 ton för ungefär två månader sedan, i mitten av februari. Nu har vi även lager i Shanghai plus säkert en del övriga "dolda" lager, men trenden är tydlig - lagren av zink sjunker konstant.

Jag kollade hur zink-lagren såg ut för ett år sedan. De som man kan se är LME+Shanghai och de låg då tillsammans på 1 034 220 ton. I dag ligger de på ~650 000 ton vilken innebär en minskning på cirka 375 000 ton. Om vi antar att nedgången fortsätter på samma sätt ytterligare ett år så innebär det att lagren då kommer att ligga på cirka 280 000 ton. Men då tillkommer att två stora gruvor kommer att stänga ner under hösten vilket tar bort ungefär 600 000 av årsproduktionen eller 50 000 ton per månad. Nu vet vi inte exakt när gruvorna stängs men om vi antar att de är stängda under årets sista två månader så kan vi lägga till ett produktionsbortfall på ytterligare 300 000 ton (nov-april).

Det skulle alltså i så fall innebära att de kända lager som finns idag kommer att räcka ungefär ett år till, sedan är det slut och paniken ett faktum.

Peak Zink? Nej, det finns gott om zink, men priset måste stiga för att det ska bli lönsamt att utvinna det. Och en zink-gruva drar man inte igång i en handvändning, här pratar vi flera år. Det finns säkert existerande producenter som kan skruva upp produktionen om/när zinkpriset stiger men även det tar tid och det kommer med största sannolikhet ändå inte att räcka för att täcka upp efterfrågan.

Återstår Kina, som vissa tror kan dra igång hur mycket produktion som helst hur snabbt som helst. Jag är inte lika övertygad, men även om så är fallet innebär det med största sannolikhet att zinkpriset kommer att stabilisera sig på en lite högre nivå, kanske 1,1 - 1,2 dollar per pund.

Om det skulle visa sig att Kina inte kan skruva upp produktionen tillräckligt mycket eller snabbt, kommer zinkpriset att stiga iväg ordentligt, säkert en bra bit över 1,50. Jag skulle gissa att det i så fall sker under hösten. Då kommer också alla bolag som har med zink att göra att sticka som kanonkulor.

Det vore skönt med ett riktigt Kanada-race igen, det var ett tag sedan...=)

2 kommentarer:

 1. Vilka bolag med zinkexponering finner du mest intressanta i dagsläget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan,

   Jag måste säga Trevali, de är i produktion, drar igång sin andra gruva när som helst och har bra tillväxt i pipeline. De är inte billiga, men kommer att svara bra om zinkpriset stiger.

   Mindre bolag är InZinc, Tinka, Canadian och Ironbark som jag alla äger. Svårt att rangordna dem, men ska jag ta någon blir det InZinc. De lider ju fortfarande av obefintlig omsättning, men har å andra sidan säkert störst utväxling om zinkpriset drar ordentligt.

   Radera