torsdag 13 november 2014

Kanada (och USA) börserna: Tax loss season


Tax loss season närmar sig med stormsteg i Kanada och USA. Det innebär att man säljer aktier som har gått ned under året för att kvitta förlusterna mot andra vinster. Historiskt sett har detta varit en bra tidpunkt att köpa, kanske från mitten av december fram till årsskiftet. Det som har hänt är nämligen att kurserna har gått ner under slutet av året när många har sålt för att sedan vända uppåt igen under början av nästa år när många börjar köpa igen.

Tar man en titt på de senaste tre åren (2011, 2012, 2013 som alla har varit år då Kanadabörserna har gått ner), så kan man också se detta.

 

Lägg till detta att TSX-V är nere och flirtar med 6-årslägsta, att det någon gång planar ut eller vänder plus att det alltid kommer lättnadsrallyn så känns det som att en bit in i december kan vara en bra tidpunkt att köpa lite. 

Kom dock ihåg vad Mark Twain sa: "History doesn't repeat itself, but it does rhyme."

2 kommentarer:

  1. Det är viktigt att känna till att om man säljer t ex i oktober så kan man ej köpa tillbaka inom 30 dagar om man ämnar nyttja skatteförmånen.

    Förra året bottnade PM-aktierna under den första hälften av december för att sen börja att stiga, men tax loss selling kan inträffa tidigare under året, inte bara i december. Kanske har vi redan sett det?


    SvaraRadera
  2. Tjenare,

    Kanske, kanske inte...=)

    SvaraRadera