måndag 26 augusti 2013

Welcome to the Banana Republic

(Inte klädmärket.)

 
Jag har tagit upp Lydian International tidigare här på bloggen som ett exempel på ett guldprojekt som har alla de ingredienser man vill att ett guldprojekt ska ha. Bra ledning, bra fyndighet, bra ekonomi, bra allt. Den brasklapp jag kastade in var den politiska risken och då att det eventuellt kunde bli problem med grannen Azerbajdzjan (Lydian ligger i Armenien) eftersom det har varit lite oroligheter kring en gränsdragning där.

När så Lydian för några veckor sedan annonserade att regeringen i Armenien helt plötsligt hade ändrat uppsamlingsområdet för en sjö så att det sträckte sig in på Lydians fyndighet som ligger sju mil bort så kom det nog som en överraskning för de flesta. 

Eller kanske inte. Det är ganska uppenbart för de flesta att det är rent nonsens och att det någonstans finns några som vill ha en del av kakan i form av mutor eller något annat. 

Nu trodde man kanske att Armenien skulle visa sig vara lite bättre, men så var alltså inte fallet och vi kan addera Armenien till den växande skaran av bananrepubliker där palatsrevolutioner, mutor, krångel med tillstånd, ändrade villkor avseende skatter och avgifter, med mera, hör till vardagen.

Problemet med detta är naturligtvis att man aldrig kan lita på vad någon säger eller att uppgjorda avtal gäller. Det kan fungera jättebra i flera år och så helt plötsligt så händer något som välter allting på ända. Detta illustrerar ännu en gång att du kan ha hur bra fyndighet som helst, ligger den på fel ställe så är den i alla fall helt värdelös. Förtroendet för både fyndigheten och Armenien lär vara ganska kvaddat en lång tid framöver.

Ja, så var det med det.

PS. Aurcana + Avino kommer med kvartalsrapporter den här veckan  (tror jag). Jag tänkte ta en kort titt för att se hur det ser ut vid dagens priser på guld och silver. Något säger mig att det kan att blir en "uppfriskande" kontrast till vad vissa andra bloggare skriver...=) DS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar