söndag 18 augusti 2013

Dra på trissor



Mästerinvesteraren fick rätt för en gångs skull angående guldet, men även en blind höna kan som bekant ibland hitta ett korn som Johan skrev bland kommentarerna…=)

I övrigt kan vi konstatera att både guld och många guldbolag har haft en ganska ”bra” sommar (men uselt år). Vissa bolag som exempelvis Aurcana har varit nere i dödsriket och sedan vänt uppåt. I slutet av juni var aktien nere på runt 1,15 CAD innan det vände. När detta skrivs står den i 3,07 CAD så för den som lyckades köpa på botten var det ju en bra affär, men så är det ju ganska ofta när man sitter med facit. För den som köpte vid årsskiftet då den stod i ~7 CAD eller för den delen i april då den stod i ~4 CAD så var det ju mindre bra. Timing is everything som det brukar heta.

~1400 guld är dock inget att hänga i julgranen, väldigt många bolag gör förlust på de nivåerna och tvingas att dra ner på prospektering, lägga gruvor i malpåse och börja utvinna de delarna av gruvorna som har bäst ekonomi/högst halter. Långsiktigt talar det för ett stigande guldpris eftersom det gör det svårt att hålla uppe nuvarande produktion vilket någon gång borde innebära ett supply-demand-gap. Men när det sker är omöjligt att säga.

Värt att notera är också följande:
  • Guldet var ner o vände(?) strax under $1200. Vi snackar alltså en uppgång på ca $200 eller ~15% därifrån.
  • Med tanke på att guldet stod i ~$1600 så sent som i april så behöver vi nog ta igen ytterligare minst $200 för att guldbolagen ska börja få lite torrare på fötterna. Observera dock att väldigt många PM-bolag gick kräftgång även vid det priset.
  • Så för att det ska bli riktigt drag under galoscherna behöver guldet säkert stiga upp emot $2000 och stanna där en stund! Kraschen i våras där guldet dök från $1600 till $1200 på några månader skadade förtroendet för marknaden vilket gör att vi förmodligen kan räkna med en viss nervositet i marknaden framåt.
  • Lägg till detta ett antal lönsamhetsstudier som har visat sig vara helt uppåt väggarna, gruvbolag plus pumpare som vid upprepade tillfällen har fört marknaden bakom ljuset, svårigheten för väldigt många bolag att tjäna några pengar trots rekordpriser på guld och silver och vi får en ekvation för guldet som kan bli lite knepig att få att gå ihop under den närmaste tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar