fredag 13 oktober 2017

Lugnet före stormen


Det är lite stiltje i marknaden just nu (för de bolag jag följer) men det är ändå ett intressant läge. Zinkpriset är så högt så det som fortfarande finns kvar i dolda lager borde komma fram vid de här priserna.

Jag kan tycka att det också har märkts sista tiden då det vid ett flertal tillfällen har kommit in leveranser som har ökat på LME-lagren. Shanghai har mest gått i sidled sedan i somras och pendlar runt 70 000 ton, men LME hade sin botten i början av september på ~242 000 ton och har sedan dess ökat lite så lagren idag ligger på ~267 000 ton. Det är alltså en ökning på cirka 25 000 ton (eller 10%) på en månad.

Är det mycket? Nej, det är ingenting. Om man tittar på förra året så kom det först in runt 60 000 ton under sommaren, sedan 30 000 ton till i augusti följt av ytterligare 20 000 ton ungefär samma period som nu. Nu vet vi ju inte hur länge det kommer att flöda in zink till lagren men känslan är ändå att det dels inte kommer lika mycket, dels inte lika ofta.

Jag tycker också man märker det på zinkpriset som inte har reagerat negativt. Sedan läste jag också någonstans att mycket av de kvarvarande lagren är av sämre kvalitet med rost/oxidering vilket gör att de är mycket svårare att sälja.

Det kan nog vara lite svajigt ytterligare en period, men det är "bara" att värka ut, förr eller senare tar det slut och lagren börjar sjunka igen. Då, om inte förr, borde zinkbolagen ta fart på allvar. Ligger helt still i portföljen tills vidare.

En trevlig helg önskas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar