torsdag 15 december 2016

Arizona Mining och mangan


Arizona Mining är ju ett av de bolagen jag missade totalt under inledningen av 2016 när de började visa den ena monsterträffen efter den andra från fyndigheten Taylor. I början av året gick det att få aktien för runt 30 cent och den toppade på runt 3,50 i början av december vilket är en tjusig 10-bagger på knappt ett år. När detta skrivs har den dock dalat lite till runt 2,80 och anledningen till det är att det kom ut en mycket kritisk artikel från Global Mining Observer som jämförde Arizona Mining med Bre-X (ett av gruvhistoriens största lurendrejerier).

Det som Global Mining Observer menar är ett stort problem är att Taylor innehåller (för) stora mängder mangan vilket orsakar problem för smältverken och gör att man inte får lika bra betalt för zinket.

Nu är Arizona Mining inte vilket dussinbolag som helst, det drivs av Richard Warke som är ett av de tyngsta namnen i gruvbranschen och bolaget har ett antal tunga investerare i ryggen. De slog på stora trumman och det dröjde inte länge innan Global Mining Observer tog bort artikeln. Intressant i sammanhanget är också att ett antal analyshus ganska omgående gick ut med försäkringar om att det inte är några problem med Taylor.

Global Mining Observer har lagt ut en ny artikel där man skriver bland annat om just det och också vad olika experter säger om mangan i zink. Min personliga känsla är att manganet är ett problem, sedan hur stort vet jag inte. Men bland annat Gamsberg har blivit försenad i flera omgångar på grund av just för stort mangan-innehåll.

Fortsättning lär följa...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar