torsdag 7 november 2013

Q3 blir inte (heller) vackert

Snart börjar Q3-rapporterna ramla in för bolagen i Kanada och det kommer att bli årets hittills sämsta kvartal för PM-bolagen allt annat lika. Om vi tittar på utvecklingen för guld och silver per kvartal i år så ser den ut så här:


Det är inte ett lika stort tapp som mellan Q1 och Q2 men det är likväl ett tapp. Och med tanke på att det redan är många bolag som balanserar på en skör tråd, lär inte det här kvartalet göra det bättre.

Noterade också att Timmins kom med en uppdatering av sina reserver och resurser nyligen. Halterna var snäppet sämre för både reserver och M&I medan de var bättre för inferred. Problemet med det är ju att det är reserver och M&I som man bryter, inte inferred. Man kom också med en uppdaterad brytningsplan för San Francisco där man visade både högre Cash Cost och Capex än tidigare. Det enda mästerinvesteraren hade att säga om det var att "ingen större ändring" hade skett.

Ja, så kan man ju också säga om ett bolag som ingår i "portföljförslaget". Men det kan ju också vara en av anledningarna till att ursprungsportföljen är ner 75% (eller vad det nu är i dagsläget).

2 kommentarer:

  1. På tal om ingenting: Vad tror du om framtiden i Allana? Saxade det här ur en kommentar till ett inlägg hos din bloggranne Scoris:

    "Vi har ett marknadsvärde på drygt 100 miljoner och ett capex på uppskattade 640 miljoner "Lån intresse" på över 60 - 65 % som är målet för finansiering lämnar ett frågetecken på övrig 210 miljoner. Det är nästan dubbelt upp mot marketcap idag. Jag vet inte personligen hur det fungerar med offtake avtal men vänder man sig till aktiemarknaden kommer det radera ut befintliga ägare."

    Stämmer det så förklarar det antagligen en del av hur aktiekursen utvecklats det senaste året, trots att framsteg gjorts i vägen mot produktion. Eller är det bara så att alla råvarubolag befann sig i en bubbla som ännu inte pyst färdigt?

    Mvh

    SvaraRadera
  2. Hej Johan,

    Jag kan verkligen inte Allana eller potash för fem öre men vad jag förstod var väl en av anledningarna att äga Allana tidigare att de skulle bli uppköpta? Om man nu istället ska köra ett eget race så kan det mycket väl bli som ovan. Det *kan* ju vara en anledning till aktien är så hårt pressad, dvs att eventuella placerare i en kommande emission blankar aktien.

    Men det kan ju också finnas en miljon andra anledningar. Om de nu var/är så bra, varför är de då inte uppköpta? Det kanske finns något annat som ligger och spökar någonstans? Svårt att säga, har som sagt ingen koll alls på bolaget.

    SvaraRadera