söndag 10 mars 2013

SCORkungen – the true story, del 1

 
Sagan om Switchcore
Switchcore var ett företag som växte fram under IT-bubblan i slutet av 1990-talet. Affärsidén var att utveckla och sälja teknik för att snabba upp datatrafiken på Internet och interna företagsnät. Bolaget börsnoterades 1999 och ganska snabbt så gick kursen upp över 100 kr. Aktien blev som så många andra Internet-företag under den här tiden rejält hypad och det var många lycksökare som sökte sig till aktien. Löparn är ett sådant exempel och naturligtvis – allas våran Scoris.

Det här var i början av Scoris aktiekarriär men redan då var han en hejare på att skriva helt galna målkurser. Eftersom det börjar bli ganska länge sedan finns inte någon av dem kvar, men när Switchcore toppade över 100 kr var Scoris helt lyrisk och skrev fantasianalyser om att uppsidan var oändlig och att Switchcore skulle bli det nya Ericsson. Som bekant kom ju verkligheten ikapp och det dröjde inte så länge innan det stora raset började. Men vår hjälte gav inte tappt. 2001-03-09 skriver Scoris följande:

Scor är under 30 kr igen & jag anser att det är köpläge.
Ett ras på ca 70% ska man ta vara på & köpa!
Ligger kraftigt back på dem nu, men jag ger inte upp.
Jag vet att dem har potentialen att stiga kraftigt bara att klimatet är lite bättre.

Ökade igår!

Tyvärr var inte detta något bra beslut från mästerinvesteraren, Switchcore fortsatte sin golgatavandring och aktiekursen likaså. Den som vanligt snabbfotade löparn hade insett detta för länge sedan och skrev i sedvanlig ordning nu istället utförliga analyser på varför man skulle sälja Switchcore. I början av 2005 sätter löparn en målkurs på runt 1-2 kr. Han passar också på att skriva följande om SCORkungen:

En alternativ analys från "6-åringen" med hoppet alltjämt kvar SCORkungen för 1/2 år sedan, gav en riktkurs på 15 kr i år, så allt kan förstås hända - nästan ;-)

Man kan anta att uttalanden som dessa från den gode löparn fick Scoris att gå i taket och gjorde att stämningen efter det blev lite "spänd" dem emellan...=)

Det skulle dock visa sig att löparn var den som fick rätt. Efter ett antal nyemissioner så gick det inte längre, 2007 sålde Switchcore det lilla som fanns kvar av verksamheten och det enda som återstod var förluster på någon miljard. Aktien förpassades till frimärkesklubben och evig glömska.

Hur mycket förlorade Scoris på Switchcore? Ingen aning, men efter flera år av idiotiska analyser och ”ökningar” så torde det i alla fall ha blivit några kr. Hur mycket förlorade de som lyssnade på Scoris? Ingen aning, men det borde inte ha varit så många vid den här tiden...=)

Och för den som har undrat varifrån SCORkungen fick sitt namn så kommer det från symbolen för Switchcore som var just SCOR.

3 kommentarer:

 1. Nu ska vi inte va såna! Scoris har ju faktiskt sagt att man ska diversifiera mot högavkastare så nu dumpar jag lite av mina totalt utbombade PM-bolag och jagar lite uppgångar istället. Än så länge har ju inte upptrenden brutits och så länge trendkanalen håller så KAN det ju inte gå dåligt. Det har minsann Scoris sagt och det bekräftas av vad jag såg i kaffesumpen i morse!

  Mvh

  SvaraRadera
 2. Tjenare Johan,

  Låter som en bra strategi, det bekräftas av mina aborrmagar också. =)

  SvaraRadera
 3. Haha :D “You can't argue with the abborrmagar. Låg volym eller ej, magarna är vad de är.”
  Trist bara att beskåda dagens grafer. Kanske kan man se det positiva i rea på fysisk metall? Nej nu ska jag inte grunna mer på detta i kväll utan bedriva lite kemisk krigföring mot en envis förkylning (Whisky)!

  Lev väl!

  ps. Undrar om censusknappen går varm hos mästerrekaren i afton? Kanske har han kilat fast den med en tändsticka? :)

  SvaraRadera