måndag 12 mars 2012

Vi synar rekar och pumpare– Duran Ventures och Scoris


Jag är rejält upptagen med några andra projekt och har egentligen inte tid att skriva något för tillfället, men så dök det upp en sak som jag kände mig tvungen att kommentera. Kopparjunioren Duran Ventures släppte nämligen sin första resursrapport. I vanliga fall vore det av ringa intresse, men nu råkar det vara så att Duran Ventures hör till de bolag som SCORkungen/Scoris har rekat. Det är väl inte heller så intressant om det inte vore för att Durans rapport var usel och Scoris på både BS och sin blogg istället hävdade att rapporten var ”mycket bra”. Det var med andra ord ett skolexempel på Scoris, pumparen utan koll. Jag tänkte därför kort gå igenom rapporten och sedan vad Scoris skrev. Utifrån det får du som läser detta bilda dig en egen uppfattning…

Kort bakgrund
Scoris kom med sin "analys" på Duran i januari 2011 (drygt ett år sedan) när aktien stod i 26 cent. Analysen var i vanlig ordning fylld av det vanliga dravlet om guld och gröna skogar. Verkligheten visade sig än en gång vara en annan. Kursen har efter en kraschlandning på 12 cent återhämtat sig en smula men ligger fortfarande rejält med minus sedan Scoris analys. Kursen när detta skrivs är ~16 cent vilket är en nedgång på nästan 40%... Efter sin rek har Scoris som vanligt med jämna mellanrum kommit med det ena obegåvade inlägget efter det andra angående Duran.

Duran Ventures och rapporten
Duran Ventures (DRV-V) är alltså en kopparjunior som är noterad på Venture-börsen i Kanada under förkortningen DRV-V. Huvudprojektet är Aguila i Peru med i huvudsak koppar och lite moly (molybden) och det var också därifrån man släppte sin första resursrapport 8 mars.
I resursrapporten redovisar Duran följande siffror:
 •  Indicated: 375 miljoner pund (lbs) koppar + 22 miljoner pund (lbs) moly
 •  Inferred: 2,1 miljarder pund (lbs) koppar + 166 miljoner pund (lbs) moly
För den som inte är insatt så använder man sig av olika "nivåer" eller klassficeringar när man rapporterar en fyndighet, varje nivå innebär en högre noggrannhet och säkerhet för de siffror som rapporteras. Kort kan sägas att inferred är nivån med lägst säkerhet samt att den skarpaste gränsen (som jag och många med mig anser) går just mellan indicated och inferred, där indicated får anses som hyfsat säkert och inferred får anses som hyfsat osäkert. Här spelar ett antal faktorer in, men som tumregel fungerar detta oftast bra.

Den högsta nivån för resurser är measured som är snäppet över indicated. Noteras bör dock att det fortfarande inte finns någon ekonomisk garanti här, för det krävs reserver i form av proven (bevisade) och probable (sannolika) där den sistnämnda är den absolut högsta nivån. Men som sagt, när väl resurserna har kommit upp i nivån indicated så börjar det likna något.

För att lyfta upp nivåerna behöver man borra mer detaljerat för att få en bättre uppfattning om fyndigheten. Det är med andra ord långt ifrån säkert att 2100 Mlbs koppar inferred kommer att bli 100 Mlbs koppar measured eller indicated. Ofta blir det mycket mindre och ibland blir det inget alls eftersom man märker att det av någon anledning inte går att få ekonomi i projektet.

OK, då inser vi att huvuddelen (drygt 2 miljarder pund ) av Durans fyndighet återfinns i kategorin inferred, den sämsta nivån. Hur mycket är 2 miljarder pund? Hyfsat mycket men inte så man vänder sig om på gatan och visslar. Det är OK men inte mer. Vad värre är att halterna är riktigt dåliga. 0,27% koppar är uselt och det är ytterst tveksamt om det går att få någon ekonomi i det hela med så låga halter. Vi ser också att de har lite moly. Är det mycket då? Nej, plus att även här är halterna mycket låga. Det är också som så att processen för att utvinna moly inte fungerar på samma sätt som för koppar vilket innebär ytterligare kostnader om man vill utvinna det.
Vad rapporten säger är alltså följande:
 • Duran har 2 miljarder pund koppar i den sämsta och mest osäkra kategorin med usla halter samt lite moly som också har usla halter och dessutom kostar extra vid utvinning.
Det är med andra ord ingen bra rapport.

Scoris slutsats
Utifrån det konstaterar Scoris följande:
 1.  ”Rapporten är mycket bra.”
 2.  ”Duran borde vara ett ganska tydligt uppköpsobjekt.”
 3.  (Rapporten) ”pekar på att detta mycket väl kan bli en ekonomisk resurs.”
 4.  ”Ett värde på 7.5 - 10 cents per lbs i in-situ borde inte vara speciellt konstigt. Duran borde värderas långt högre efter detta.”
Sammanfattningsvis tycker Scoris alltså att det är en ”mycket bra” rapport. Han öser på med lovord om hur bra fyndigheten är, att Duran är ett uppköpsobjekt samt att de är gravt undervärderade jämfört med hur mycket koppar de har i backen. Det är häpnadsväckande att se. Scoris är helt ute cyklar och skriver en massa dravel om saker han inte har en aning om.

Noteras kan att när det gäller punkt 4 ovan så innebär in situ hur mycket koppar (i just detta fall) de har i backen. Man tittar på hur stor och bra en fyndighet verkar, ger fyndigheten ett värde per pund (också i detta fall) och slår sedan ut det på börsvärdet för aktien. Vi tar ett hypotetiskt exempel:

Bolaget Super Copper har en kopparfyndighet på 10 miljarder pund. De har ett börsvärde på 100 miljoner CAD.  Eftersom bolaget har gett ut 100 miljoner aktier så är aktiekursen 1 CAD. Om vi nu exempelvis värderar deras fyndighet till 5 cent/lbs in situ så är den värd 0,05x10 miljarder = 500 millar vilket ju är betydligt högre än börsvärdet på 100 millar. Det ser man andra ord ut som ett bra köp, utifrån in situ-värderingen borde ju aktien kunna vara värd 5 CAD istället för 1 CAD!

Nu är det naturligtvis inte så enkelt, om ett bolag är mycket lågt värderat relativt sin fyndighet finns det oftast en bra anledning till det (fyndigheten kanske visar på dålig ekonomi, ligger i helt fel land eller något annat).

Nå, Scoris tycker i alla fall att just Durans fyndighet borde vara värt 7.5 - 10 cents per lbs i in-situ. Är det rimligt? Nej, det är helt uppåt väggarna! De fyndigheterna som värderas så högt spelar i en helt annan division när det gäller både storlek och klassificering på resurserna. Tittar man på några vanligare värderingar så ligger de istället på 3-4 cent in situ, men även i de fallen är fyndigheterna i mycket bättre skick än vad Durans är. Durans är alltså värd mindre, exakt hur mycket går inte att säga eftersom den än så länge är för osäker.

De behöver dels borra en massa för att lyfta upp resursen någon nivå, dels komma med en preliminär lönsamhetsstudie (PEA) för att se hur ekonomin för projektet ser ut. Först då kan någon beroende på hur den ser ut vara intresserad av bolaget.  Men det kommer naturligtvis att ta tid samt kosta pengar…

Vår slutsats…
Vi konstaterar alltså följande:
 1. Rapporten är usel. Sämsta nivån med usla halter.
 2. Det finns inte en möjlighet att någon är intresserad av att köpa Duran. Resursen är för liten, för osäker och har för dåliga halter.
 3. Resursen ser allt annat än ekonomisk ut. Se ovan.
 4. Att värdera Durans fyndighet till 7.5 - 10 cents per lbs i in-situ är löjeväckande. Vanliga värderingar är 3-4 cent och de företagen har mycket bättre resurser än Duran har.
Utöver detta kan man konstatera att Duran snart behöver gå till marknaden för mer pengar. Något som Scoris av någon anledning inte nämner. På samma sätt som han av någon anledning undviker att kommentera halterna… Utöver det finns det ytterligare några faktorer som vi inte gillar med Duran eller rapporten. Men de ska vi inte ta här, det känns som det räcker med information för den här gången…:)

Som jag har skrivit en miljon ggr tidigare så är det här ett ganska typiskt inlägg av Scoris. Det ser bra ut för ett otränat öga, men är egentligen totalt värdelöst och missvisande. Naturligtvis kommer Scoris att träffa rätt ibland även han, på samma sätt som en pilkastande apa träffar rätt ibland.

Men dina pengar förtjänar bättre. Undvik Scoris.

Fotnot - Scoris den fege och rövslickaren Seren (före detta janlit)

När Duran kom med sin rapport så skrev jag ett inlägg på BS om saken. Inlägget publicerades klockan 18:18 och såg ut så här:

Duran Ventures, fiaskorapport [0]
HerrKalkon  18:18:24Redigera Anmäl inlägget 
Duran Ventureus som har rekats av en av BS "mästerinvesterare" kom med en totalt värdelös resursrapport idag. Personligen är jag inte speciellt förvånad, jag är heller inte förvånad att "mästerinvesteraren" (eller clownen kanske är ett mer passande namn) tycker att rapporten var "mycket bra" eftersom det bara än en gång bevisar vilken nollkoll personen ifråga har.

Det enda som var bra med rapporten är att vi förmodligen inte kommer att se speciellt många inlägg om just Duran i framtiden...
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Det tar 12 minuter innan inlägget var borta. Kolla gärna på BS och jämför. Vem kan ha anmält det så snabbt? Låt oss kolla SCORkungens AI, avdelning Senast inne: 18:19.


Vilket sammanträffande!  OK, engångsföreteelse kanske du tycker. Nej,exakt samma sak har hänt vid några andra tillfällen. Man undrar om SCORkungen ligger och bevakar BS 24/7? Eller kan det vara rövslickaren janlit (som nu kallar sig Seren av någon anledning) som hjälper till? Inte första gången i så fall, rövslickaren janlit (som nu kallar sig Seren) verkar ha som favoritintresse att förfölja och anmäla mig på BS.

Nå, inte långt efter mitt inlägg kommer SCORkungens föga överraskande inlägg i samma ämne. Det är ju det som är återgivet i vissa delar i den här artikeln. Eftersom han hade så totalfel så kommenterade jag det ganska omgående. Så här såg det ut då:

Duran resursberäkning [0]
SCORkungen  19:22:43Anmäl inlägget 
Duran redovisar idag den länge förväntade första resursberäkningen på Aguila och den är mycket bra i mina ögon. Duran borde vara ett ganska tydligt uppköpsobjekt. Vad jag förstår så är det just CEO Jeff Reeders plan oxå. Att borra fram en stor resurs och sedan sälja. Vi får se hur marknaden tar emot detta idag, över 2 miljarder lbs koppar i Inferred är inte dumt i det här tidiga stadiet. Möjligen att marknaden hade hoppats på lite mer i kategorin Indicated, men det här visar utan tvekan att resursen troligen är mycket stor. Titta på vad andra små kopparbolag har i resurser så ser ni. Räknar man om det till kopparekvivalenter så hamnar vi på rätt stora siffror för en liten junior. Detta i kombination med att metallurgiska tester visade på bra utbyte (93% för Cu och 91% för Mo) pekar på att detta mycket väl kan bli en ekonomisk resurs.

Troligen behövs mer borrningar om ingen major skulle lägga ett bud på DRV på de här siffrorna, men jag anser det vara ganska tydligt nu att de sitter på en stor resurs. Fyndigheten är dessutom fortsatt öppen åt flera håll.

Indicated - 375 Mlbs koppar + 22 Mlbs molybden
Inferred - 2100 Mlbs koppar + 166 Mlbs molybden

Sätt ett in-situ värde på låga 5 cents per lbs på de här siffrorna och det blir 125 MCAD, då har jag inte ens räknat på molybdenet. MCAP idag är endast 40 MCAD. Vad jag förstår så borde 7.5 - 10 cents per lbs i in-situ inte vara särskilt konstigt heller. Duran borde värderas långt högre efter detta.

Jag tror att Duran kommer att bli uppköpta någon gång framöver, men lite mer tålamod kan behövas. Precis som med Allana.

Duran Reports Initial Aguila Copper/Molybdenum Resource Estimate of 375 Million lbs Copper & 22 Million lbs Molybdenum Indicated and 2.1 Billion lbs Copper & 166 Million lbs Molybdenum Inferred

Aktien öppnade upp - för att sedan svänga ned - men är nu återigen på plus 5%. Men väldigt ljumt marknadsmottagande än så länge.
Duran resursberäkning [1]Länka hit
HerrKalkon  20:18:05Redigera Anmäl inlägget 
1. Det finns inte skuggan av en chans att någon är intresserad av en fyndighet på ~2 miljarder pund koppar inferred/antagen.

2. Jag skulle vilja se vem som betalar "7.5 - 10 cents per lbs i in-situ". 

3. Finns ytterligare ett antal faktorer jag skulle kunna peka ut som suger hästballe. 

Men fortsätt lev i La-la-land du, det känns nog tryggast så.
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Det tar inte många minuter innan min kommentar är borta även här. Lite senare postar jag om kommentaren med samma resultat, den tas bort.

Slutsatsen man kan dra av detta är:
 • Scoris är inte bara en pumpare med usla rekar och analyser han är också en fegis som inte kan ta kritik eller ta upp en diskussion med folk som inte håller med honom.
 • Det ”fria ordet” på BS fungerar ungefär lika bra som i Nordkorea.
  You be the judge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar