torsdag 20 februari 2014

Etanol


Etanol är något som kanske inte låter så väldans spännande, men det är precis vad det är för tillfället (spännande alltså). Genom en kombo av framför allt låga priser på majs vilket är den överlägset största kostnadsposten men också låga priser på gas och bra priser på etanol har producerande etanolbolag i USA helt plötsligt fantastiska marginaler. Detta syns på aktiekurserna som i flera fall har mångdubblats sedan i höstas. Och till skillnad mot andra spekulationsrallyn finns det här bra substans bakom: Bolagen tjänar pengar som gräs i dagens läge.

Frågan är då som vanligt hur länge detta kan hålla på, etanolbranschen är (ö)känd för att vara enormt volatil. Det mesta tyder dock på att de låga priserna på majs (vilket som sagt är den viktigaste posten) kommer att vara fortsatt låga under i alla fall första halvåret i år vilket i sin tur borde innebära fortsatt bra marginaler för etanolbolagen.

Bolaget de flesta pratar om för tillfället är Pacific Ethanol som genomgick en rekonstruktion för inte alltför länge sedan, men i dagsläget tjänar rejält med pengar eftersom det är ohedgat (till skillnad mot de flesta andra av producenterna). Frågan är bara hur mycket och hur det ser ut framåt. Svaret på den frågan får vi nästa onsdag den 26 februari då bolaget släpper resultatet för Q4 2013 (samt även helåret, men det är Q4 som alla väntar på). Bra marginal och vinst där sockrat med lite tjusiga visioner om framtiden och aktien kommer säkert att fortsätta uppåt.

2 kommentarer:

  1. Har personligen alltid föredragit etanol från Islay, men har på senare tid diversifierat mot såväl sydvästra Frankrike som Karibien.
    Pacific Ethanol sålde jag på 8 dollar efter en vinst på drygt 10%. Kanske fegt men de senast åren har gjort mig ganska luttrad när det gäller råvarusektorn. Lyckades även med en trejd i Scoris Allana just innan PP:n och hade först tänkt köpa tillbaks men började sen tveka. Det bolaget verkar göra korta rusningar för att sen falla tillbaka mot lägre nivåer. Dessutom har jag en obehaglig känsla kring allt som han rekar. Karln verkar närmast jinxad. Everything Scoris touches turns to garbage, som Ringo Starr skulle ha sagt ;-)

    Här har vi även anledningen till att jag aldrig köpte tillbaks Avino under hösten. Trodde inte den skulle dra och när den gjorde det ville jag vänta på rekyl till under $2 som aldrig kom. Nu känns det snarast övervärderat så att jaga uppgången tänker jag inte göra.

    Mvh

    SvaraRadera
  2. Kul med Pacific. En vinst är alltid en vinst. Ska bli intressant att se rapporten. Jaga är aldrig bra. Och undrar hur många förlorare det går på varje vinnare för Scoris? Han kanske har rekord där? =)

    SvaraRadera