torsdag 22 augusti 2013

Guld - tillgång och efterfrågan


 
World Gold Council släppte nyligen lite siffror över tillgång-efterfrågan för guld under Q2 2013. Det är ganska intressant läsning så ladda gärna hem och läs. För dig som inte orkar eller vill ha en kort sammanfattning har jag lagt in lite siffror i grafen ovan. Där kan man bland annat se följande:
  • Produktionen av guld är någorlunda konstant kvartal efter kvartal, pendlar mellan 1000-1200 ton (~32-39 Moz).
  • Sambandet mellan tillgång och efterfrågan är också någorlunda konstant (i normala fall).
  • Under fyra av de fem senaste kvartalen så har det varit ett överskott på guld.
  • Under Q1-13 och framförallt Q2-13 så blev det ett stort överskott (~170 ton/5,5 Moz) i Q2 (de röda små staplarna).
  • Det märktes också på guldpriset som dök kraftigt under samma period.
Frågan är ju då om det var något speciellt som hände under sista kvartalet och tänk att det var det faktiskt. Dags för nästa diagram där jag har delat upp efterfrågan på olika områden:


Om du tittar allra längst till höger så ser du att guldfonderna (ETF) som har varit konstanta köpare under en ganska lång period fullkomligen vräkte ut guld under Q1 och Q2 i år, totalt ~580 ton (18,5 Moz) vilket var det som kraschade efterfrågan (och därmed priset kan man anta). Bland annat ska en av de (tidigare) stora förespråkarna för guld, John Paulson, ha sålt halva sitt innehav under Q2. Den största guldfonden - SPDR® Gold Shares (GLD) - har dock fortfarande kvar runt 900 ton guld så det finns fortfarande utrymme för att styra marknaden åt endera hållet utan några större problem.

I övrigt kan man se att centralbankernas köp av guld har minskat de senaste kvartalen och att efterfrågan både på mynt/tackor och från smyckesindustrin har ökat kontinuerligt sedan Q2 -12, alltså under ett år.

Så miljonfrågan framåt blir naturligtvis dels om efterfrågan (från främst Asien) kommer att hålla i sig och dels hur fonderna kommer att agera. Huvudargumentet tidigare var ju att USA är på väg åt helvete och dollarn (och alla andra fiatvalutor) skulle bli totalt värdelösa. Nu verkar ju fler och fler förståsigpåare hävda att USA (och kanske även Europa) är på väg att återhämta sig så det argumentet kanske inte håller längre, åtminstone inte i närtid.

Att guldpriset stiger nu är naturligtvis trevligt, men det är långt kvar till att återta raset från i våras och det är först när de stora drakarna är tillbaka i början av september (efter Labor Day, första måndagen i september) som vi får lite mer tillförlitliga indikationer på om det är en mer bestående uppgång eller inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar