måndag 23 februari 2015

Tålamod är en dygd...

 

Det händer inte så mycket med zinkpriset för tillfället men det är ok, den här gången får man ha lite tålamod. Så länge lagren sjunker så är allt som det ska vara. Om det sedan dröjer tills lagren går under 500 eller 400 tusen ton eller något annat vet jag inte, det jag vet är att om lagren fortsätter att sjunka så är det bara en tidsfråga innan priset kommer att dra. Om inte annat borde det hända något när världens tredje största zink-gruva Century med en årlig produktion på ~500 000 ton läggs ned under hösten. Jag hoppas naturligtvis att det ska hända något med priset tidigare, men vi får se. Jag börjar bli ganska fullinvesterad så nu är det "bara" att vänta.

Tinka Resources
Som jag har skrivit tidigare köpte jag in lite Tinka Resources för en tid sedan. Tinka har bland annat ett tidigt projekt i Peru kallat Ayawilca och för någon månad sedan kom de med några nya borrträffar som såg lovande ut. Aktien har senaste tiden sakta men säkert stigit (under ganska låg volym i och för sig, men ändå) så nu ligger jag ~60% plus på innehavet (och med bättre timing hade det varit ännu mer).

Sedan gör jag mig inga illusioner, det är säkert så att aktien promotas både här och var och att den kan falla tillbaka framåt. InZinc gick också upp utan någon synbar anledning för att sedan sjunka tillbaka. Jag skulle därför kunna sälja av det här och ta en liten vinst vilket är något jag väldigt ofta skulle göra. Men eftersom jag nu tror/hoppas på en kommande uppgång i zinkpriset under året så ligger jag kvar.

Korkat eller genialt får tiden utvisa...

torsdag 19 februari 2015

10 tankar om zink

  1. Produktionen är cirka 14 miljoner ton per år. De flesta spår ett underskott kommande år.
  2. Zink-lagren toppade i slutet av 2012 på runt 1,2 miljoner ton (LME).
  3. Under 2013 stängdes gruvorna Brunswick och Perseverance ned vilket tog bort drygt 300 000 ton från marknaden. I slutet av 2013 var lagren cirka 900 000 ton, dvs de sjönk med 300 000 under året. I slutet av 2014 var de runt 700 000 ton, dvs de sjönk med ytterligare 200 000 ton. När detta skrivs är lagren runt 590 000 ton.
  4. Tittar man på världens kända kombinerade lager (LME+SHFE+kända lager i Kina) har de fallit 12 kvartal (eller tre år) i rad.
  5. Under H2 i år kommer gruvorna Century och Lishen med en sammanlagd produktion på cirka 600 000 ton att stängas ned.
  6. Det finns inga andra kända stora projekt som kommer i produktion under de närmaste åren. Dugald River som till viss del var/är tänkt att ersätta Century är försenad. Ingen vet när den kommer i produktion men garanterat inte i år och förmodligen inte heller under nästa år.
  7. 2005-2006 började zink-priset svara när lagren sjönk en bit under 600 000 ton och sedan gick det fort. När lagren sjönk ända ner till 100 000 ton rusade priset till över 2 dollar per pund (idag pendlar det runt 95 cent per pund).
  1. Det stora frågetecknet är som vanligt Kina, kan de öka sin produktion tillräckligt mycket för att täcka upp bortfallet? Det finns tecken på att Kina börjar få problem med lägre halter, högre löner, högre miljökrav med mera.
  2. Miljonfrågan är vad som händer när priset ökar. Hur många gruvor finns det då som kan skruva upp produktionen och hur snabbt och hur mycket?
  3. Trevali Mining drar igång sin andra gruva i år och kommer att dubbla produktionen när den är igång.
Har köpt mer Trevali och även adderat lite IronBark Zinc (Australien, måste ringa in ordern). (Krängde av McEwen och glömde säga att jag tidigare i princip skiftade ut Fission mot Trevali, helt enkelt för att jag tror mer på Trevali i närtid.)

måndag 16 februari 2015

Where do we go from here?


Lite svårt att få en bra känsla för marknaden för närvarande. Prisfallet på olja verkar ha planat ut, men det känns ändå helt omöjligt att veta vart det tar vägen i närtid. Detta plus att jag har ganska dålig koll på olja gör att jag ogärna går in i den sektorn för närvarande. 

När det gäller guldet så är det utan tvekan så att det finns ganska många intressanta bolag därute och här är jag övertygad om att vi har sett det värsta. Det skulle inte förvåna alls om guldet står i $1300-$1400 vid årsskiftet och vid det priset finns det flera bolag som tjänar bra med pengar. Problemet är "bara" att det känns osäkert vad som kommer att hända de närmaste månaderna, ramlar det under $1200 igen så känns bolagen ganska kalla. Så jag ligger mest ur tills vidare, men följer marknaden noggrant och det kan ändra sig fort. Dels så är det inte långt kvar till PDAC, dels börjar snart rapporterna för 2014 ramla in. Om guldpriset skulle börja stiga igen så kan det bli ett race. Men allt hänger som sagt på guldpriset. 

Tror fortfarande att det dröjer med uranet, även om jag kanske inte tror det kommer att gå ner så mycket mer plus att fejkrallyn garanterat kommer.

Det som jag tycker känns mest intressant just nu är istället zink där lagren sjunker ganska duktigt varje dag. Vi är nu nere på nivåer som vi inte har sett sedan 2010 och det borde bara vara en tidsfråga innan priset börjar röra på sig.


Sedan kan det naturligtvis vara så att många passar på att köpa på sig medan priset är någorlunda lågt, det kan också vara så att när priset stiger så kommer ett antal gruvor som ligger i malpåse att dras igång igen. Men ska man tro vad alla förståsigpåare säger så kommer det att vara ett stigande underskott kommande år. Det är vad jag hoppas på, skulle det vara fel, är det bara att omvärdera!

Just nu ligger jag inne i InZinc Mining (liten post), Canadian Zinc (liten post), Tinka Resources (liten post) samt Trevali Mining (stor post). Sedan har jag en liten post McEwen Mining (guld) och en liten chanspost UEX Corp (uran). Den sistnämnda är mest en borrspeck. Cirka 50% likvid just nu, men tänker fortsätta att addera zink på dippar/om lagren fortsätter att sjunka/om jag hittar fler intressanta bolag.

Som vanligt gäller det att följa marknaden noga, ju mer påläst man är, desto mer "tur" har man som Jim Rogers sa (eller Thomas Jefferson om du hellre vill det).