onsdag 31 december 2014

Gott Nytt År!

 

Dags för lite reflektioner över året som gick.

Det var ännu ett år i dödsskuggans dal för råvarubörserna och TSX-V dippade till ATL-nivåer, 2008 inräknat. Det är nu snart fyra år sedan raset började, tidigt 2011 och det är mycket pengar som har förlorats och dynastier som har fått bita i gräset under den här tiden. Som jag har sagt tidigare är råvaror inget för dem med veka hjärtan.

Det mesta inom gruvsvängen fortsatte sin kräftgång under året oavsett om det var basmetaller, ädelmetaller, platina eller något annat. Det enda som gick bra, i alla fall i början av året, var energiaktier som olja, gas och naturligtvis etanol.

Årets med råge sämsta var Gecko Research och deras vidriga pump av GulfSlope Energy. Att gå ut och pumpa en sådan extrem högriskaktie på det sättet borde vara kriminellt. Aktien har rasat runt 85% sedan Gecko lanserade den med buller och bång. I reda pengar innebär det att om du köpte för 100 papp så har du 15 kvar. Gecko själva gick ju in tungt så nedan är en liten uppställning över hur mycket de kan ha kvar:


Snacka om kapitalförstöring. Och jag vet inte hur många gångar jag har sagt detta: Det är otroligt svårt att ta igen när en aktie rasar för mycket så här MÅSTE man vara MYCKET försiktig!!!! Något som Gecko verkar ha missat. De borde göra Scoris sällskap och lägga ner. Den typen av personer ska inte reka aktier till andra.

Årets bästa 1: Etanol i allmänhet och Pacific Ethanol i synnerhet. De(n) gjorde verkligen mitt år och stod för större delen av uppgången i portföljen.

Årets bästa 2: Att Scoris/SCORkungen/mästerrekaren slutade blogga. Scoris var helt värdelös på att reka aktier, hade inte tillräcklig kompetens, var alldeles för slarvig och en vidrig pumpare. Trots detta spottade han ur sig inlägg om än den ena, än den andra aktien där 99% var skräp. Han gjorde både sig själv och andra en gentjänst genom att sluta blogga.

Så hur gick det för undertecknad under 2014?

Jo, tack för att du frågar...=)


Gott Nytt År till eder alla!

tisdag 23 december 2014

God Jul!


Hoppas att börsåret inte har tagit för hårt på er och att ni får en riktigt God Jul!

Återkommer i mellandagarna med lite reflektioner om året som gått och vad jag tror om 2015.

måndag 22 december 2014

GulfSlope Energy ner i källaren

 

Nere på 10 cent idag eller cirka 85% sedan Geckos lansering. Så lyckat att de först gick in blytungt, pumpade aktien till allt och alla och sedan dessutom snittade ner sig en miljon gånger. Känns väl sådär kan jag tycka...

Vad var det förresten jag skrev för ett tag sedan? Ja, just det, så var det ja...

måndag 15 december 2014

The beginning of the end?


Mycket rött i portföljen idag, men jag hade inte räknat med så mycket annat. Kanada och råvaror fungerar så - stora svängningar. För mig var det dock "bra" eftersom jag passade på att fylla på ytterligare med mer PM, zink och PGM. Räknar med att vara färdigköpt efter den här veckan och då kommer jag att ha kanske 80-90% i aktier. Rätt eller fel? Ja, jag tror naturligtvis att det är rätt. Ett fallande oljepris innebär minskade kostnader för gruvbolagen, en stark dollar större intäkter (för de som har produktion utanför USA naturligtvis) och guldet har också klarat sig hyfsat när dollarn har stigit, Indien (som är världens största köpare av guld efter Kina) har lättat på sina importrestriktioner, vi har en bearmarket som har hållit på i snart fyra år och ett antal bolag som är enormt nedtryckta, det brukar alltid komma en bra period i början av ett nytt år, osv etc.

Visst, det kan gå ner mer, men som jag har sagt förut tycker jag ändå att nedsidan börjar se begränsad ut och det krävs inte mycket nu för att det ska börja sticka rejält uppåt som jag ser det.

Det blir ett intressant första kvartal 2015.

måndag 8 december 2014

Rant time


  • Såg att Northland kastade in handduken till sist. Jag tror faktiskt att det här hade kunnat bli något med rätt ledning. Men det var just det. Jag upphör aldrig att förundras dels över hur många idioter det finns, dels att dessa av någon anledning alldeles för ofta lyckas kravla sig upp till toppositioner inom näringsliv eller politik. Waplan är bara ett exempel i en till synes oändlig mängd. Helt otroligt!
 

*****************************************
  • Såg att mästerrekaren/Scoris också ska kasta in handduken. Fyra års katastrofala rekar blev till slut för mycket även för honom (kolla gärna här eller här men listan kan göras myyycket längre). Jag såg dock att Alice Bah-Kuhnke verkar hänga löst som kulturminister, det kanske kan vara något för mästerrekaren? Istället för en frågesport om Pippi Långstrump kan han ju läsa högt ur Currency Wars...
 

***************************************** 
  • Några som verkligen har tagit upp kampen med mästerrekaren om att göra katastrofala rekar är Gecko Research som ju gick i princip all-in i Gulfslope Energy när den stod i 60-70 cent och dessutom starkt rekommenderade alla sina läsare att göra detsamma. I skrivande stund står den i 16 cent vilket är ett tapp på runt 75%. Gecko har sedan dess lugnat ner sig betydligt med rekarna. Konstigt...

 

*****************************************  
  • Noterade att pumpjobbet (Jordanfonden, DaniTheDog, en miljon nollor på BS m fl) SIAF har haft en fin resa under (den tidiga) hösten. Varför vet jag inte, kanske har Jordanfonden pumpat dem extra mycket med sitt anhang av stödpumpare på BS och diverse andra forum. Faktum kvarstår dock: SIAF är med största sannolikhet ett skojarbolag (tack till DDT för länken) som så många andra kinesiska skojarbolag noterade på USA- och Kanadabörserna. Historien är fylld av "otroligt undervärderade" Kinabolag som har handlats under kassan med extremt lågt PE, men som sedan har visat sig vara inget annat än buffel och båg. Jag vet inte hur många gånger jag ska behöva säga det, undvik skiten!

*****************************************
  • Edit: Kan också lägga till att jag har gått ur Pacific Ethanol som gick helt åt skogen sista gången samt jag köper lite mer PM idag...

måndag 1 december 2014

Börjar köpa så smått...

  

Guld (och silver) åker berg- o dalbana, men jag har börjat köpa lite försiktigt i några producenter. Att pricka in bottnar är alltid omöjligt och det återstår mycket av december, men jag tycker ändå att flera bolag har rasat omotiverat mycket sista tiden. Så jag har köpt lite Rio Alto, Endeavour samt First Majestic.

Och jag ligger kvar i Pacific Ethanol så länge som etanolpriset inte rasar. Something's gotta give så att säga.

Dessutom har jag köpt lite Trevali Mining för att få lite exponering mot zink framåt.

Det här innebär inte att jag ligger all-in men att jag har börjat ta positioner inför det nya året.

Försiktigt optimistisk.