onsdag 26 oktober 2011

Lite om DaniTheDog, Victoria Gold och Mineral Invest

DaniTheDog har haft det kämpigt i höst
  1. "Tenbaggern", "börsens mest köpvärda aktie" och "höstens vinnare" Sino Agro Food Inc har gått ned från 1,15 när DaniTheDog började reka aktien i början av juni i år, till 0,63 när detta skrivs. En nätt liten nedgång på -45%. Då har det hjälpt föga att doggen har pumpat aktien med jämna mellanrum på Redeye, BS och placera.nu.
  2. Hans andra (enligt egen utsago) större innehav är Barkerville Gold Mines, som har "allt DaniTheDog letar efter i en guldjunior". (Himlar med ögonen.) Den har sedan doggen rekade aktien den 18 september, tappat från 1,7 till dagens 1,22, en nedgång med -22%.
Det enda som är bra med det här är att doggen ligger lågt så man slipper se hans infantila pumparinlägg.

Victoria Gold (VIT) gör en PP på 46 cent
VIT är ju med i höstens spännande aktietävling och anledningen till det är att den har varit en av de mest hypade aktierna på BS. I frontlinjen finns dave1 som i var och varannan mening skriver om hur oerhört undervärderad aktien är och han har ett anhang av blinda apostlar, t ex den även döve men tyvärr inte stumme mattematix, vilka gör sitt bästa för att sprida budskapet. Att undertecknad har kommit med några ifrågasättande inlägg har naturligtvis inte hjälpt. Nå, VIT har mycket guld in-situ, men att värdera ett bolag utifrån det är ganska puckat. Det en sak att ha guld i backen och en helt annan att plocka upp och avyttra det med en bra förtjänst. VIT har många år till produktion och management har en historia av diverse konstigheter i bagaget. Ett tecken på det är att aktien stod högre för 5 år sedan än den gör idag, vilket knappast kan ses som ett gott betyg åt ledningen. Det finns med andra ord en bra anledning till VARFÖR aktien är "undervärderad".

Aktiekursen har sakta men säkert dalat under en lång period och häromdagen så kom nyheten att de gör en riktad nyemission (private placement) på 46 cent. Med tanke på att ATH för aktien är 1,55 CAD och att den så sent som juli stod i 70 cent får väl det anses som ett ganska dåligt valt tillfälle för en finansiering. Men marknaden visste att VIT snart behövde pengar och aktien har varit hårt blankad så det kom inte direkt som någon jätteöverraskning, även om nu dave1 och resten av VIT-folket på BS verkade tycka det...

Och så lite om Mineral Invest
Om det var väntat att VIT skulle göra en nyemission så var jag i princip 100% säker på att MI skulle göra en under hösten. Hade det gått, hade jag blankat den här aktien till förbannelse så länge den var över 1 krona. Allt talade för det, historiken i bolaget, det ekonomiska tillståndet i den senaste kvartalsrapporten, diverse haussar-PM från bolaget med mera. Och mycket riktigt, 20 oktober kom beskedet att de gör "en fullt garanterad nyemission om cirka 90 miljoner kronor med företrädesrätt för bolagets befintliga aktieägare". Aktien har sedan jag skrev något om den förra gången (det var en dryg månad sedan) gått ner från runt 1,40 till 0,65 när detta skrivs. Det innebär en dryg halvering av börskursen på en månad. I övrigt kan konstateras att:
  1. 90 miljoner kr innebär en FET utspädning av aktierna. Börsvärdet vid 0,65 kr är ~113 millar, emissionen är med andra ord inte långt ifrån börsvärdet.
  2. Än så länge vet vi inte vad det blir för teckningskurs, men 90 miljoner kr blir mucho aktier hur man än vänder och vrider på det. Om vi för enkelhetens räknar med en teckningskurs på 50 öre så blir det 180 miljoner nya aktier. Lägg det till befintliga 170 miljoner aktier och vi får den nätta summan av 350 miljoner aktier. Det är jävligt mycket aktier för ett bolag i detta stadium kan jag säga. Noteras kan också att man vid starten för 2 år sedan hade 54 miljoner aktier. Man har alltså lyckats med konststycket att emittera ~300 miljoner nya aktier på två år. Duktigt jobbat.
  3. MI kom med ett PM nyligen där man sa sig ha fått tillgång till "historiska borrdata". Det ville man naturligtvis publicera, problemet var bara att man skrev ett antal direkta fel, vilket några, bl a undertecknad noterade. Av en ren händelse kom det en liten rättelse några dagar senare. Medvetet eller misstag? Well, jag säger som Di Leva:
Vem ska jag tro på
Tro på
Tro på när
Tro på när allt är såhär?

The ”hypad aktie på BS” fall 2011 contest 2011-10-26

Ytterligare en månad har passerat och vi befinner oss nu ungefär halvvägs i vår enormt spännande hypad aktie på BS tävling. För dig som har glömt bort det har vi valt ut några av de mest haussade aktierna på BS för att se vilken aktie som går i land med segern vid årsskiftet. Efter en månad hade Alder tagit en rejäl ledning och den behåller tätpositionen även den här gången. Så här ser det ut:


Som synes är Alder fortfarande helt ohotad i toppen och ska jag vara ärlig har jag väldigt svårt att se att den inte kommer att stanna där. Även om aktien har gått upp sedan botten så är börsvärdet fortfarande väldigt lågt och risk/reward känns bättre i den aktien än i de andra för närvarande (jag äger inte Alder). Men osvuret är naturligtvis bäst. Om t ex REE-priserna vaknar till liv igen så kan säkert Dacha göra ett rejält ryck uppåt.

I övrigt har Victoria repat sig lite sedan förra gången, men med en fet PP på 46 cent undrar man om inte den kommer att vara ganska död i närtid. GBB och Avino har tappat lite sedan sist och SCORkungens absoluta favoritaktie #1, har nu degraderats till den föga smickrande jumboplatsen. Men om för närvarande ser ganska avgjort ut i toppen, så är det desto mer spännande i botten, så här kommer det garanterat att ändra sig framåt!